Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknulo sumnje

Intervju s dvojicom "turista" nasmijao Ruse: ''Nije smanjio sukob Rusije i Zapada"

Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov (Foto: AFP)
Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov (Foto: AFP) Foto: Afp
Reakcije na neobičan televizijski intervju dvojice muškaraca koje London optužuje za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri bile su u petak u Rusiji šarolike, od smijeha do sumnje i znakova potpore.

Promatrači ističu njihove neodređene odgovore, veoma malo pojedinosti iz njihova privatnog i poslovnog života, ili pak nevjerojatnu izjavu o "poznatoj katedrali u Salisburyju" koju su po svaku cijenu htjeli dobro upoznati pa su se dva dana zaredom vraćali u grad u kojemu je živio Sergej Skripal.

Pročitajte i ovo Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali... Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, "obični turisti" koje London optužuje da su agenti ruske vojnoobavještajne službe (GRU), nisu baš razuvjerili ruske medije dan nakon njihova intervjua na javnoj televiziji RT-u, koju na Zapadu smatraju glasnogovornikom Kremlja.

Pragmatični dnevnik Kommersant piše u petak da njihov istup "nije smanjio sukob Rusije i Zapada". List podsjeća na nove optužbe Londona da Rusija "laže" i na najavu Washingtona da će uvesti drugi paket "veoma oštrih" gospodarskih sankcija Rusiji.

U petak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao na nove izjave rekavši da je "apsurdno optuživati Rusiju za laž", opetujući da su dvojica "obični građani" koji "nisu povezani s ruskom vladom".

Kao i mnogi drugi mediji, Komersant se pita kako to da dvojica osumnjičenika nisu pokazali svoje putovnice i iznijeli više pojedinosti o svom privatnom životu i o poslu.

Različite reakcije na intervju

Gospodarski dnevnik RBK nastavlja u tom smislu istaknuvši da u upisniku ruskih tvrtka nije naišao na imena Boširova i Petrova koji su se predstavili kao "mali poduzetnici" u "biznisu fitnesa".

RBK usto ističe da dvojica "turista" nisu bila u stanju pokazati nijednu svoju fotografiju iz katedrale u Salisburyju.

Osim izjava ove dvojice, začuđuju i okolnosti intervjua, od izostanka nekih važnih pitanja do toga kako su obični građani mogli dobiti Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT-a, na njezin privatni mobitel kako bi se dogovorili za intervju.

Nazivajući intervju "lakrdijom" komentatorica oporbene Nove Gazete, Julija Latinjina daje "jednostavno" tumačenje: "Što se tiče komunikacije, recept Kremlja je ovaj: za svaku inačicu događaja daj potpuno suprotnu inačicu".

Nakon brojnih sarkastičnih reakcija na društvenim mrežama politologinja Tatjana Stanovaja je ocijenila da se intervjuom htjelo uvjeriti javnost kako takve osobe ne mogu biti ruski agenti, napisala je u listu Nezavisimaja Gazeta.

No iako je razgovor s Boširovom i Petrovom potaknuo brojne reakcije, jedan čovjek ga još nije vidio. Po riječima Dmitrija Peskova, "malo je vjerojatno" da je Vladimir Putin našao vremena da ga pogleda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene