Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uran bi razmijenili za obogaćeno gorivo potrebno za medicinska istraživanja.


Iran je spreman razmijeniti odjedanput i na svojem teritoriju 1200 kg urana obogaćenog na 3,5 posto kako bi dobio 120 kg goriva obogaćenog na 20 posto, izjavio je Ali Akbar Salehi, šef Iranske organizacije za atomsku energiju kojeg citira u srijedu dnevnik Javan. 'Spremni smo isporučiti sav uran ali pod uvjetom da do razmjene dođe u Iranu i to istodobno', izjavio je Salehi.

Vezani članci Od veljače kreće embargo na ruske derivate Porasla potražnja: Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom Ilustracija Vlada intervenirala: Pogledajte koje su nove cijene goriva

'Spremni smo dati 1200 kilograma urana kako bi istodobno dobili 120 kilograma goriva obogaćenog na 20 posto' za reaktor za istraživanje u Teheranu, dodao je on. Iran je sada prvi put izrazio spremnost za razmjenu, odjednom, svojeg slabo obogaćenog urana za jače obogaćeno gorivo koje mu treba za reaktor za medicinsko istraživanje u Teheranu.

Gorivo nije dovoljno obogaćeno za izradu nuklearne bombe

Pitanje zaliha urana u središtu je rasprava između Irana i zapadnih metropola koje ga sumnjiče da se želi opskrbiti atomskim oružjem. Za izradu nuklearne bombe potrebno je gorivo obogaćeno na 90 posto. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju