Giuseppe Conte
Giuseppe Conte Foto: screenshot

Talijanski premijer Giuseppe Conte vjerojatno će u ponedjeljak ili u utorak predati ostavku predsjedniku države i zatražiti mandat za sastav nove vlade, izjavio je izvor iz vlade.


Upitan za komentar medijskih napisa da Conte planira odstupiti nakon sastanka vlade, izvor je rekao: "to je vjerojatno, danas ili sutra ujutro".

Vezani članci Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu Članovi obitelji preminulih od koronavirusa iz Bergama podnose prijave Je li Bergamo prekasno zatvoren? Obitelji žrtava najavljuju tužbe, ispitat će i premijera Contea

Conte ostavkom želi dobiti više vremena da uvjeri centrističke i nezavisne zastupnike da uđu u vladu nakon što je prošlog tjedna izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu Senatu.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Nakon tjedana kritika i prijetnja, Renzi je prije pet dana na tiskovnoj konferenciji objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Europske unije namijenjenih obnovi zemlje.