ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Talijanski novinar inscenirao je priču o navodnoj trgovini oružjem za ISIS u BiH, pokazala je istraga sigurnosnih organa BiH.


"Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je talijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni.

Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, a na ispitivanju su priznali i opisali cijeli događaj", priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Oružje iz rata

Istragom je utvrđeno i identificirano oružje o kojem se govori u prilogu, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata, koji su bili dio ovih aktivnosti, javlja Klix.ba.

"S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije, radi daljnjeg postupanja", poručuju iz Tužiteljstva.

Vlasti pokrenule istragu

Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emitira na televiziji Italia 1, snimio je reportažu o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH. Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Davor Jarčević i Nermin Sejdić, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Gorica zbog sporne snimke, nakon saslušanja su pušteni na slobodu.