Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistanski talibani su uz potporu svog najvećeg saveznika Al-Qaide pokrenuli dosad neviđenu kampanju kako bi opravdali napad na 14-godišnju Malala Yousufzai i umirili reakcije međunarodne zajednice.


Jučer je krenula Al-Qaidina propaganda za objašnjenje i opravdanje ovog napada. 'Djevojčica je dio plana kojeg provodi BBC kako bi pokrenuli organiziranu kampanju protiv džihada i šerijata', rekao je dosad nepoznati zapovjednik Al-Qaide Ustad Ahmad Farooq. 'Sada kada je ustrijeljena, svi plaču zbog toga, od Pakistana do SAD-a', dodao je.

Vezani članci Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili Slika nije dostupna Talibani imaju novu mladu 'metu': Ti ćeš biti nova Malala!

Podsjetimo, napad na 14-godišnju djevojčicu izveden je 9. listopada dok se Malala vozila u školskom autobusu, a uz nju su ranjene još dvije djevojčice. Malalu pogodila dva metka u glavu i u vrat, a trenutno se nalazi u bolnici u Velikoj Britaniji gdje joj liječnici daju dobre šanse za oporavak.

Napad je uskoro osuđen od strane međunarodne zajednice, te pokrenuo brojne masovne prosvjede od kojih je najveći bio onaj u pakistanskom gradu Karachiju na kojem se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, piše NBC news.

>> Talibani ne odustaju: 'Malala i njen otac i dalje su naše mete'

U izjavi talibana stoji kako je djevojčica napadnuta jer je 'špijunka Zapada', a ne zbog toga što se zalagala za edukaciju djevojčica u Pakistanu. 'Zbog ove špijunaže dobila je brojne nagrade od onih za koje je radila. A islam nalaže ubijanje onih koji špijuniraju za neprijatelje', pisalo je u izvješću. 'Nismo je napali zbog njenog zalaganja za obrazovanje. Bila nam je meta jer se suprotstavljala mudžahedinima i njihovoj borbi. Šerijat kaže da se može ubiti i dijete ako djeluje protiv islama', rekli su talibani.

Dodajmo još i da je pakistanski ministar unutarnjih poslova ponudio milijun dolara za glavu glasnogovornika talibana koji je potvrdio odgovornost talibana za napad na školski autobus.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook