Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu napetosti

Nova velika prijetnja: Digli borbene avione i aktivirali raketne sustave, NATO upozorava na opasnu situaciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Tajvan je digao borbene zrakoplove, stavio svoju mornaricu u pripravnost i aktivirao raketne sustave kao odgovor na operacije 34 kineska vojna zrakoplova i devet ratnih brodova koji su dio strategije Pekinga da uznemiri i zastraši tu zemlju.

Kinesko raspoređivanje velikih razmjera došlo je u trenutku kada Peking pojačava pripreme za potencijalnu blokadu ili vojnu akciju protiv Tajvana, što je izazvalo sve veću zabrinutost među vojnim čelnicima, diplomatima i izabranim dužnosnicima u SAD-u, ključnom savezniku Tajvana.

U dopisu prošlog mjeseca general američkih zračnih snaga Michael A. Mike dao je upute časnicima da budu spremni za američko-kineski sukob oko Tajvana 2025.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je 20 kineskih zrakoplova u utorak prešlo središnju liniju u Tajvanskom tjesnacu, koji je dugo bio neslužbena tampon-zona između strana koje su se razdvojile tijekom građanskog rata 1949. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTE ZABRINUTOST Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti"

Kina tu otočnu republiku smatra svojim teritorijem, koji bi mogla zauzeti silom ako bude potrebno, dok se velika većina Tajvanaca protivi prelasku pod kontrolu kineske autoritarne Komunističke partije.

"Tajvanske oružane snage pratile su situaciju kako bi odgovorile na te aktivnosti", priopćilo je ministarstvo obrane u srijedu, piše AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove napetosti Testiraju borbenu spremnost: Deseci kineskih aviona ušli u zonu tajvanske protuzračne obrane

Ta je objava uslijedila nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da rastuća samouvjerenost Kine i suradnja s Rusijom predstavljaju prijetnju ne samo za Aziju nego i za Europu.

Tijekom posjeta Japanu u srijedu Stoltenberg je rekao da Kina sve više ulaže u nuklearno oružje i projektile dugog dometa bez pružanja transparentnosti ili sudjelovanja u razgovorima o kontroli naoružanja. Stoltenberg je ranije kritizirao Kinu zbog "zlostavljanja svojih susjeda i prijetnji Tajvanu" i naglasio potrebu da Japan i druge demokracije rade zajedno sa savezom u obrani međunarodnog poretka.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene