Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka središnja obavještajna agencija CIA imala je tajni zatvor u Litvi i moguće je da su u njemu bile zatvarane osobe za koje se sumnjalo da pripadaju terorističkoj mreži Al Kaidi, doznaje se nakon objavljivanja rezultata parlamentarne istrage u toj baltičkoj državi.


Tajni zatvori CIA-e su u Litvi već dulje vremena glavna tema rasprava, posebice nakon ostavke prvog čovjeka litavske obavještajne agencije. Arvidas Anusauskas, predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, izvijestio je da je istraga otkrila da je domaća obavještajna služba u suradnji s CIA-om otvorila dva centra za pritvor.

>> Direktori CIA-e traže od Obame prekid istrage zlouporaba

Vezani članci HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke" Prizori iz javnog prijevoza (Foto:Instagram/humansoftrulai) U javnom prijevozu čovjek se nagleda stvarno svega, izgledaju li vam ovi prizori poznato?

Ovo je druga istraga o tajnim zatvorima u Litvi koju je pokrenula predsjednica Dalia Gribauskaite, nakon što prva istraga nije pronašla nikakve dokaze. Prvi je vijest o postojanju tajnih zatvora CIA-e u Litvi objavio u kolovozu američki ABC. Ta je televizijska kuća otkrila da je Litva treća europska zemlja, nakon Poljske i Rumunjske, u kojoj se nalaze tajni američki zatvori za navodne islamske teroriste. (Hina)