Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje stara od svih donacija

Tajna slovenska operacija: Ukrajini uoči velike ofenzive dopremili vrijednu vojnu opremu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Slovenska vojska
Slovenska je vlada Ukrajini u tajnoj operaciji isporučila 20 oklopnih vozila tipa Pandur.

Dvadeset slovenskih oklopnjaka naziva Valuk isporučeno je Ukrajini, a rezultat je to višemjesečne tajne operacije. Naoružani su automatskim bacačima granata 40 mm ili mitraljezima 12,7 mm.

Slovenija ima 85 takvih oklopnih vozila u svojem sastavu, a u slovenskoj vojsci u uporabi su čak 24 godine. Riječ je o najmanje starom oružju koje je Slovenija poslala Ukrajini. Oklopna vozila namijenjena su prijevozu pješaštva i zaštiti pješadije od protupješačkih mina i pješačkog naoružanja do kalibra 12,7 mm.

Slovenska vlada nije službeno potvrdila informaciju, no 24ur doznaje da je ovaj tjedan dovršen transport oklopnjaka koji su do Ukrajine prevezeni u potpunoj tajnosti. Tijekom posljednjih mjeseci oklopna su vozila pripremljena i servisirana.

Avionom prevezeni u obližnje zemlje

Avionom su prevezeni u neku od obližnjih zemalja. Slovenija ima mogućnost korištenja strateškog transportnog aviona C17, u koji mogu stati po četiri vozila. Pretpostavlja se da je zaustavljanje bilo u jednom od dva logistička centra za prikupljanje pomoći Ukrajini u Poljskoj ili Slovačkoj.

Pročitajte i ovo Uhićenje na Crnom moru Luke, heroin, trgovina ljudima Kako je ruska invazija podijelila mafiju: "Mi smo lopovi, mi smo protiv svake države, ali smo odlučili da smo za Ukrajinu"

Zbog događaja u Sudanu transport oklopnih vozila malo je kasnio, no ovaj je tjedan u Ukrajinu stiglo i posljednje oklopno vozilo. Slovenija očekuje da će njihovi oklopnjaci odigrati svoju ulogu u velikoj proljetnoj ofenzivi koju Ukrajina priprema.

Uz pomoć saveznika, čak 50 zemalja, Ukrajina je prikupila dovoljno vozila, naoružanja i opreme za devet novih manevarskih brigada. Tek je nedavno dobila dodatnih 230 zapadnih tenkova i 1500 oklopnih vozila.

Lako oklopno vozilo na kotačima

Domet Valuka prilično je velik, oko 600 kilometara na cesti te između 200 i 300 kilometara izvan ceste. Valuki su sastavni dio lake pješačke bojne koju je Slovenija pojačala vozilima JLTV Oshkosh, slovenskog naziva Perun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini VIDEO Ukrajinska vojska dronovima napala Krim: Ruska Crnomorska flota na nogama

Kao rezultat svih pomoći Ukrajini Slovenija bi od SAD-a trebala dobiti i višemilijunsku drugu opremu i naoružanje.

U obranu od ruske agresije Slovenija je Ukrajini dosad poslala 28 tenkova M55S, 35 oklopnih vozila gusjeničara M80A, 16 haubica M2A1, 20 vozila HMMWV te brojno drugo naoružanje i opremu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene