Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Favoritkinja na izborima

U čemu je tajna uspjeha Angele Merkel?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nazivaju to zagonetkom Angele Merkel: Kako je pastorova kći koja je nekad marširala u odori istočnonjemačke komunističke mladeži završila na čelu konzervativne zapadnonjemačke stranke kojom dominiraju muškarci i postala prvom kancelarkom u povijesti Njemačke?

Pošto je Merkel ponovno favoritkinja na nedjeljnim općim izborima, analitičari u Njemačkoj i inozemstvu iznova se pitaju koja je tajna njezina uspjeha. Je li doktorat iz prirodnih znanosti to što joj daje oštroumnost kada treba rješavati probleme? Ili iskustvo promatranja kako se urušava zemlja u kojoj je odrasla znači da ništa ne uzima zdravo za gotovo?

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

U jednome se svi slažu - gotovo svi njezini protivnici podcjenjivali su je od trenutka kada ju je kancelar Helmut Kohl izabrao u svoju treću vladu i dao joj resor žena i mladeži, samo godinu dana pošto je formalno ušla u politiku.

"Ona nije počela na lokalnoj razini. Otišla je ravno u vladu", kaže njezina biografkinja Jacqueline Boysen. "Svi su mislili da je to zato jer je mlada, jer je žena, jer je bila s istoka, a nije bila uključena u tamošnji režim", dodaje.

"Ali stvari nisu bile tako jednostavne jer je dokazala da je to skrojeno za nju. Imala je talenta i uživala je u politici", kaže Boysen.

Merkel se sada smatra najmoćnijom ženom u Europi. Uspoređuju je s Katarinom Velikom, ruskom caricom rođenom u Njemačkoj, čiji portret krasi kancelarkin inače spartanski uređen ured. Obje su rođene u srcu Pruske, sjeveroistočno od Berlina, obje su inteligentne i spremne biti nemilosrdne u nastojanju da stignu do političke moći. I dok je Katarina navodno dala pogubiti svog supruga cara Petra III., Merkel je okrenula leđa svom mentoru Kohlu

>> Kakav zaokret: Angela Merkel u kampanju igra na kartu - žene!

Njezin izbor za kancelarku 2005. bio je kulminacija 16-godišnjeg strpljenja u političkom napredovanju i odražava njezinu filozofiju sažetu u jednu od najdražih joj fraza: "Korak po korak".

To je bio njezin odgovor na gotovo sve izazove, uključujući i europsku dužničku krizu koje je Njemačka uglavnom bila pošteđena, što i jest jedan od razloga što je 70 posto Nijemaca zadovoljno načinom na koji vodi državu i osam godina po dolasku na vlast.

Neki promatrači je optužuju da nema velikih vizija. Uz iznimku nagle odluke iz 2011. da u sljedećih deset godina Njemačka odustane od nuklearne energije, Merkel je oprezna kada su u pitanju veliki projekti.

"Mislim da gospođa Merkel ne misli da su političke vizije zadaća kancelara", rekao je Ralph Bollmann, novinar konzervativnog Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Optužuju je da nema uvjerenja i da je superpragmatična. Rekao bih da je upravo pragmatizam njezino najveće uvjerenje", dodaje.

Iako joj ispitivanja javnog mnijenja idu u prilog, s iskustvom neočekivano tijesne pobjede 2005. i gubitka izbora u nekoliko saveznih pokrajina, Merkel namjerno umanjuje važnost anketa i upozorava Nijemce da bi se u ponedjeljak mogli probuditi s bivšom komunističkom Lijevom strankom na vlasti ako ne glasuju za nju.

Merkel je također naučila kako u potpunosti iskorisiti svoj smisao za humor na vlastiti račun. U nedavnom razgovoru sa skupinom žena, pitale su je može li se 'isključiti' s dužnosti njemačke kancelarke. "Naravno", odgovorila je. "Kada nešto miješam u loncu ne govorim si 'Sada kancelarka nešto miješa u loncu'".

Njezin drugi zaštitni znak način je kako drži ruke, kao u molitvi, kada pozira fotografima. Tu svima prepoznatljivu gestu, poznatu kao "Merkeličin dijamant", njezina stranka koristi na najvećem izbornom plakatu pokraj berlinskog glavnog kolodvora. Prati je i geslo: "Njemačka budućnost - u dobrim rukama".

Ocjena da je Merkel dobra u onome što radi odražava se u još jednoj frazi koji njezini birači koriste kako bi je opisali: "Mamica će to riješiti". Tu majčinsku referenciju, iako Merkel nema djece, isprva su koristili njezini neprijatelji za ismijavanje kancelarkine staromodne pojave. Međutim, s dva mandata iza sebe, Merkel je porugu "mutti" okrenula u simbol privrženosti i familijarnosti.

Takvim očima njemačku kancelarku ne gledaju u Grčkoj, na Cipru ili u Italiji, gdje su njezini zahtjevi za oštrom nacionalnom štednjom izazvali narodni gnjev i optužbe za imperijalizam nacističkog stila.

Štednja gotovo da i nije bila tema njezine predizborne kampanje. Suprotno, Merkel je obećala da će potrošiti milijarde šireći prava socijalne i dječje skrbi, povećanje mirovina i unapređenje njemačke mreže autocesta.

Međutim, izgleda da je Merkel spremna nametnuti štednju i u svojoj kući. Njezin suprug, poznati kemičar, inače se ne žali na njezino kuhanje. "Ali moji kolači uvijek imaju premalo 'streusela' za njegov ukus", kazala je Merkel, govoreći o mrvičastom tijestu od maslaca, šećera i krušnih mrvica koje tradicionalno prekriva voćne kolače u Njemačkoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene