Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva upozorio je kako bi gospodarstvo njegove zemlje moglo upasti u recesiju u konačno održanom govoru o politici svoje vlade koji je odgođen nakon što su prosvjednici blokirali parlament.


Ističući probleme s kojim se suočava njegova nova vlada četvrti tajlandski premijer od 2008. bio je prinuđen održati govor u ministarstvu vanjskih poslova, a ne u parlamentu kojega već dva dana blokiraju prosvjednici u crvenim košuljama. Abhisit, izabran u parlamentu prije dva tjedna, morao je održati govor prije nego njegova vlada može službeno započeti s radom na mjerama za oživljavanje gospodarstva ugroženog dugotrajnom političkom krizom.

Vezani članci Slika nije dostupna Tajlandski premijer odbija dati ostavku Slika nije dostupna Tajlandski premijer nudi pregovore s prosvjednicima

Stotine pristaša zbačenog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre u crvenim košuljama otišli su pred ministarstvo vanjskih poslova kada su čuli da je Abhisit tamo, ali su kasnije odustali od blokade ministarstva i premijer je mogao izaći iz njega. U govoru prenošenom na televiziji Abhisit je govorio o političkoj krizi koja paralizira donošenje odluka u zemlji i koja je kulminirala blokadom zračnih luka od strane protivnika Thaksina krajem studenog i početkom prosinca.

Politički sukobi bi mogli 'gurnuti gospodarstvo zajedno s turizmom u recesiju, ako se brzo ne poduzme akcija za njihovo rješavanje i oživljavanje povjerenja investitora i stranih turista', rekao je on. 'Ovi sukobi su slabost zemlje, posebice u vrijeme kada svjetsko gospodarstvo ulazi u najgoru krizu u posljednjem stoljeću', dodao je upozoravajući također da bi se nezaposlenost mogla udvostručiti.