Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da za Srbiju nije središnje pitanje hoće li bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ejup Ganić biti izručen Srbiji, nego pokretanje sudskoga procesa, te dodao da se Srbija ne protivi izručenju Ganića BiH.


'Za Srbiju uopće nije središnje pitanje da Ejup Ganić bude izručen Srbiji, za Srbiju je centralno pitanje da se dogodi sudski proces u kome je Ejup Ganić, koji je osumnjičen za sudjelovanje u ratnom zločinu, apsolutno nezaobilazan činilac', kazao je Tadić na obilježavanju 20. obljetnice Srpskog pokreta obnove (SPO). Po njegovim riječima, srbijanske vlasti neće imati primjedbi izruče li britanske vlasti Ganića sudskim tijelima njegove matične države Bosne i Hercegovine. Srbija, dodao je, želi vjerovati da će pravosuđe BiH moći dokazati kako mogu osigurati pošteno suđenje.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Ivana Petrović, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Ivane Petrović o posjetu predsjednika Zorana Milanovića BiH: "Njegove poruke su korisne, ali hrvatska politika je propustila tumačiti kompleksnost zemlje"

On je kao principijelno srbijansko stajalište naveo okončanje suradnje svih država u regiji s Haaškim tribunalom, ali da se istodobno procesuiraju i oni slučajevi koje nije preuzeo Haaški tribunal, a koji se nalaze pred domaćim pravosuđima. Tadić je naveo da se slaže s izjavom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da Srbija treba uhititi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i da Hrvatska istodobno mora ispuniti neke uvjete u pogledu bolje suradnje s Haaškim tribunalom.

'Kao što očekujem i zahtijevam da nadležni organi Srbije uhite Mladića i Hadžića očekujem da će i Hrvatska dati sve dokaze u vezi s procesima koji se vode protiv Ante Gotovine', rekao je Tadić te ponovio kako eventualno oslobađanje Gotovine ne bi pridonosilo dobrim odnosima dviju zemalja. 'Želim da uspostavimo standard, da se obvežemo jedni drugima da surađujemo s Haagom, kako bi se skinula ljaga s čitavih naroda, kako bismo uspostavili proces pomirenja', dodao je. (Hina)