Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simptomi slični SARS-u

SZO: Opasni virus se među ljudima ne širi brzo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da se novi i potencijalno fatalni virus koji izaziva simptome slične SARS-u a koji je prošlog tjedna otkriven kod pacijenta u Londonu ne širi lako s osobe na osobu, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Virus je do sada odnio život jednog Saudijca, a pacijent iz Katara u kritičnom je stanju.'Prema dosadašnjim informacijama čini se da se novi korona virus ne može lako prenijeti s osobe na osobu', navodi se u priopćenju.

>> London: Muškarac kritično zbog zaraze nepoznatim virusom nalik na SARS

SZO je u nedjelju izdao globalno upozorenje kazavši da je novi virus zarazio 49-ogodišnjaka iz Katara koji je nedavno bio u Saudijskoj Arabiji, u kojoj jer drugi čovjek umro od istog virusa. Kataranin je u kritičnom stanju u jednoj londonskoj bolnici. Od tada nema zabilježenih novih slučajeva zaraze.

Novi virus dijele neke simptome sa SARS-om koji se 2002. pojavio u Kini i odnio oko osam tisuća života u svijetu. Kod oba pacijenta otkazali su bubrezi.'S obzirom na ozbiljnost dva slučaja čija je dijagnoza laboratorijski potvrđena, SZO nastavlja pratiti stanje kako bi primjereno odgovorio i pružio potporu državama članicama' navodi se u priopćenju. Stručnjaci iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti smatraju da se bolest možda prenosi sa životinja. (Hine)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima" Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene