Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONFUZIJA

Zoran Milanović opet vijest u svjetskim medijima: Hoće li prenijeti i da se Plenković zbog njega ispričao Ukrajini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski mediji prenose vijest o izjavi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini.

Na pitanja novinara o tome kako će se Hrvatska postaviti prema situaciji u Ukrajini, Milanović je u utorak rekao: "Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se svi do zadnjeg hrvatskog vojnika."

RT je prenio vijest o tome s naslovom "Članica NATO-a povući će vojsku u slučaju rata s Rusijom - predsjednik", a u članku su istaknuli da je Milanović optužio SAD za eskalaciju sukoba.

Milanović je kazao i da: "Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puč u kojemu je ubijeno 50 ljudi. Priča je bila sljedeća - Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU-u će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gomilanje vojske na granici Kanada iz Ukrajine povlači obitelji diplomata: "Do ruske vojne akcije može doći u svakom trenutku"

Njegovu izjavu komentirao je i premijer Andrej Plenković, kojeg je također spomenuo.

"Povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima. A Plenković neka time prijeti koliko hoće. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac", kazao je Milanović u obilasku tvornice Kraš povodom 110. obljetnice tvrtke.

Plenković se ispričao Ukrajini zbog Milanovićevih izjava, koje je nazvao "nestvarnim" i istaknuo da to nema veze s Vladom.

"Ili je imao napad šećera ili su mu dali bombone u Krašu. Mislio sam da je ruski dužnosnik to pričao. Ne znam na koje to vojnike misli, tamo nema vojnika. Nisam primijetio da ih ima", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetost raste Rusi započeli vojne vježbe nedaleko od Ukrajine: ''Washington potiče novo pogoršanje napetosti''

Na izjave predsjednika o ukrajinskoj krizi osvrnuo se i Politico, koji piše da u jeku ukrajinske krize dolazi i jedan iznenađujući vojni manevar: hrvatska operacija sijanja konfuzije.

Da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom Vlade, kazao je ministar europskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je za Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao: ''Predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje. Mi jesmo i ostat ćemo vjerna članica NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima. U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU-u i NATO-u".

Posjet Plenkovića Ukrajini nazvao šarlatanstvom

Predsjednik je u prosincu prošle godine komentirao posjet Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom.

Pročitajte i ovo Dimitrij Peskov (Foto: Dnevnik.hr) NAPETOSTI RASTU Glasnogovornik Kremlja: "Informacije koje dolaze sa Zapada pune su histerije i laži. Kijev se sprema za napad"

Rekao je da će, "ako zagusti", Plenković "zbrisati u Bruxelles", ali je poručio da hrvatski vojnici tamo (na granicu s Ukrajinom) neće ići".

Na tu izjavu reagirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je kazao: "Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsjednik Milanović ne bi posjet ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom, već iskazom solidarnosti i prijateljstva."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene