Nesvakidašnja operacija u Londonu. Liječnici su pacijentici uspješno odstranili tumor na mozgu dok je ona istodobno svirala violinu. Kažu da su na taj način sačuvali njezinu vještinu. Evo kako je to izgledalo i zvučalo.

Galerija


Uz taktove skladatelja kao što su Mahler i Gershwin, violinistica Dagmar Turner održala je koncert usred vlastite operacije. Liječnici u londonskoj bolnici operirali su je kako bi joj izvadili tumor koji je zahvatio čeoni režanj njezina mozga.

Vezani članci Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave'' Andro Krstulović Opara (Foto: Facebook) Splitski gradonačelnik u šetnji Marjanom: "Kako ću biti nego odlično. Još kad vratimo biciklu u pogon bit će fešta"

Osim spašavanja života, cilj operacije bio je sačuvati i umijeće pacijentice (53) koja violinu svira već četrdesetak godina. Zato su joj dali lokalnu anesteziju i sve radili naživo. Prije operacije izveli su takozvano mapiranje mozga. Na taj način utvrdili su koji su dijelovi mozga najaktivniji tijekom sviranja, pa su ih za vrijeme zahvata mogli sačuvati.

"Precizna kontrola pokreta lijeve ruke, primjerice, nekoga tko svira violinu, duljina žica, pritisak na žice, svi ti brzi pokreti, pomicanje od jedne do druge žice, sve je to bilo neobično za nas", priča neurokirurg Keyoumars Ashkan.

Liječnici su na kraju violinistici uklonili 90 posto tumora, uključujući sva sumnjiva područja. Pacijentica Dagmar Turner već tri dana nakon operacije puštena je kući i nada se da će se uskoro vratiti u svoj orkestar.

Novinari su je pitali koliko joj znači to što će i dalje moći svirati violinu. "Sve. Ovo je moj život, ovo radim u slobodno vrijeme i zaista jako uživam u tome", odgovorila je.

Iako je ovaj slučaj neobičan, nije jedinstven. Prije dvije godine u bolnici u južnoafričkom Durbanu jedan gitarist tijekom operacije mozga također je svirao svoj instrument. I jedan je saksofonist u SAD-u svirao tijekom svoje operacije, a za vrijeme nekoliko zahvata na mozgu ljudi su i pjevali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.