Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u 2020. godini

Teško bolesna pacijentica dobila novi život: Od početka do kraja smo svjedočili transplantaciji srca

Transplantacija srca - 4
Transplantacija srca - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Transplantacija srca - 1 Transplantacija srca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Transplantacija srca - 2 Transplantacija srca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Transplantacija srca - 3 Transplantacija srca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Transplantacija srca - 4 Transplantacija srca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marija Begič Galerija 1/5 >>
Zbog prve transplantacije u 2020. godini 64-godišnja gospođa Marija Begić dobila je novi život. Snimili smo cijeli proces transplantacije: od noćnog poziva da imaju srce za pacijenticu do trenutka kada je srce u njezinim prsima počelo kucati.

Medicinskoj sestri Milki, transplantacijskoj koordinatorici u Kliničkoj bolnici Dubrava, u srijedu navečer su javili da imaju srce u Zadru. Eksplantacijska ekipa je u četvrtak u devet ujutro krenula u zračnu luku.

Pročitajte i ovo Uspješne transplantacije - 3 tri transplantacije u 24 sata Dramatični sati u KB Merkur i novi životi na dar: "Umjesto radosti bijelog Božića imamo radost transplantacija" Ana Papeš Uspjeh hrvatskih liječnika Ana ne skida osmijeh s lica, nedavno je počeo njezin novi život: ''Da je bilo jednostavno, nije. Sve sam morala prilagoditi“

"Prvo se vadi srce i onda mi prvi idemo u salu da bismo stigli što prije jer je za srce dozvoljeno najkraće vrijeme ishemije", rekao je dr. Josip Varvodić, kardijalni kirurg KB Dubrava.

Dok eksplantacijski tim leti po srce, implantacija se priprema u KB Dubrava. Pacijentici rade završne pretrage. Gospođa Marija Begić srce čeka od kolovoza.

"Mi smo je tada obradili, stavili na listu Eurotransplanta za čekanje srca. Međutim, to je kod nje bio jedan progresivan tijek bolesti sa srčanim popuštanjem. Jako je loše odgovarala na peroralnu medikamentoznu terapiju", rekao je dr. Mario Udovičić, voditelj Odjela za kardiomiopatiju i srčano zatajivanje.

Begić je rekla da je zbog novog srca uzbuđena, ali da se ne boji.

"Sigurna sam u ekipu i doktora tako da straha nema. U svakom slučaju, hvala i vama i cijeloj ekipi doktora", rekla je Begić te dodala: "Predivni su, nemam riječi."

Ovo je prvo srce ove godine, a prošle ih je bilo 21

Srce je nakon 13 sati izvađeno i krenulo prema Zagrebu: "Izvadili smo srce od pokojnice i sad imamo četiri sata da ga pokrenemo", objasnio je dr. Varvodić.

Od trenutka eksplantacije, u spašavanje života uključuje se i policija. Srce je u Zagreb sletjelo oko 14 sati, gdje ga je čekala policijska pratnja te je za 15 minuta stiglo u KB Dubrava. Dok je staro srce brojalo svoje zadnje otkucaje, kardiokirurzi su rezali viškove novog srca.

"Stavljamo srce unutra i počinjemo šivati lijevu pretklijetku. Imamo još dva sata fore i načelno ne bi trebalo biti problema", rekao je tijekom operacije doc. prim. dr. sc. Igor Rudež, specijalist opće kirurgije i subspecijalist kardijalne kirurgije.

Dok je trajala operacija, kardiovaskularni perfuzionist Marko Sentić nadzirao je aparat koji je zamijenio krvotok: "Ovaj aparat tijekom operacije zamjenjuje i rad srca i rad pluća", rekao je Sentić.

Na kraju transplantacije, doktori su morali povezati pet vena i arterija.

"Stvar je puno složenija jer je srce od primaoca puno veće nego srce od davaoca i ostane šupljina, ali će se ta šupljina u nekom trenutku popuniti. Posebnim načinom krojenja i šivanja je to smanjeno na minimum", rekao je dr. Rudež.

Prolazno vrijeme bilo je izvrsno. Operacija je završena prije 16h, a vrijeme ishemije bilo je oko 17 sati.

"To nam je zadnja krvna žila koju trebamo zašiti. Evo, sad će lupiti", rekao je dr. Rudež te je srce počelo kucati.

Ovo je prvo srce ove godine, a prošle ih je bilo 21.

"Ponosan sam na cijelu ekipu, na sve koji su ostavili veliki dio sebe ovdje i na cjelokupni sustav koji nas prati i omogućava da radimo ono što volimo i što čini ljudima dobro", rekao je dr. Rudež.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene