Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što on to govori?

Svijet zapanjen izjavama američkog potpredsjednika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni Arapski Emirati zapanjeni su izjavom američkog potpredsjednika Joea Bidena.

Te su riječi "zapanjujuće i zanemaruju ulogu Emirata u borbi protiv ekstremizma i terorizma", rekao je ministar vanjskih poslova Anvar Gergeš u izjavi objavljenoj noću na nedjelju.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga" Joe Biden i Fumio Kishida Društvene mreže "Doslovno ga se mora voditi okolo da se ne izgubi": Biden lunjao dvorištem Bijele kuće, a onda je napravio novi veliki gaf

Ministar je zatražio da Biden objasni svoje riječi koje "pružaju lažnu sliku o ulozi Emirata (...) dok Emirati politički i na terenu pomažu u borbi protiv džihadista".

Emirati sudjeluju u zračnim napadima na borce ekstremističke džihadističke skupine Islamska država (IS) u Siriji u sklopu međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama.

Reakcija iz Emirata nije prva jer se Biden u subotu ispričao i Turskoj zato što je rekao da je Ankara priznala da je pogriješila jer je pustila strane islamističke borce da odu u Siriju.

Turski su mediji prenijeli da je Biden u četvrtak optužio saveznike svoje zemlje, a među njima je i Turska, da su financirali i naoružavali "teroriste" u Siriji.

SAD se ispričala Turskoj - I to zbog ozbiljnog gafa!

Biden je nakon toga razgovarao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi "razjasnio" riječi koje je izgovorio na Sveučilištu Harvard u četvrtak te se ispričao za "bilo kakav zaključak" da su Turska ili njezini saveznici namjerno opskrbljivali ili pomogli rast Islamske države ili drugih ekstremističkih skupina u Siriji, objavila je Bijela kuća.

Prema turskim medijima Biden je u četvrtak opisao Erdogana kao prijatelja, ali je natuknuo kako je ovaj u privatnom razgovoru rekao: "Bili ste u pravu. Puštamo previše ljudi".

Na te je riječi Erdogan reagirao izjavom u kojoj kaže "strani borci nikad nisu ušli u Siriju iz naše zemlje. Oni mogu doći u našu zemlju kao turisti i preći u Siriju, ali nitko ne može reći da su prešli s oružjem u rukama".

Turska upravo nastoji zatvoriti granicu sa Sirijom.

Svjetske agencije ocjenjuju da je Bidenov govor na Harvardu posebno loš i podsjećaju da on ima povijest gafova i improviziranih opaski koje su izazivale nevolje u komunikaciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene