Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijet se nalazi na raskrižju zbog brojnih prijetnji i izazova za čovječanstvo, kao što su klimatske promjene, prirodne katastrofe, nejednakost, sigurnosne prijetnje i terorizam te siromaštvo i stoga donošenje novih Ciljeva održivog razvoja, koji bi zamijenili Milenijske razvojne ciljeve, predstavlja najambiciozniji svjetski napor za suočavanje s ovim problemima, rekao je predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Saber Chowdhury otvarajući 4. svjetsku konferenciju predsjednika parlamenata u New Yorku.


Ti ciljevi uključuju i mehanizme za osiguranje njihove primjene kroz nacionalne parlamente na kojima je velika odgovornost za donošenje potrebnog zakonodavstva, istaknuo je Chowdhury.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Sudar Zabio se u policijsko vozilo i prevrnuo ga, sudar za dlaku promašio slučajnog prolaznika

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon naglasio je da su Ciljevi održivog razvoja temelj nove agende UN-a usmjerena na čovjeka i planet. Oni su plan akcije za okončanje siromaštva i gladi i smjernice za gradnju dostojanstvenog života za sve.

Ban je odao priznanje IPU-u za napor pri donošenju novih Ciljeva održivog razvoja te također naglasio važnost uloge parlamenata u primjeni globalnih ciljeva na nacionalnim razinama.

Na svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenta, koja se organizira svakih pet godina, sudjeluje i predsjednik Sabora Josip Leko koji je u govoru rekao da je kriza povjerenja u institucije vlasti i političke elite zahvatila i razvijene demokracije

Istaknuo je kako se parlamentarna demokracija u praksi pokazala kao "sustav u kojemu su ljudi najzadovoljniji", no da taj sustav treba stalno dorađivati.

"Moglo bi se reći da građani gube povjerenje u političare, i to na temelju uvjerenja da političari ne mogu riješiti najveće probleme s kojima su suočene njihove političke zajednice, kao što je npr. nezaposlenost. U brojnim zemljama razočaranje i nezadovoljstvo dosegli su razinu frustracije", rekao je Leko, zaključivši kako "najvažnije sredstvo održavanja sustava odgovornosti izvršne vlasti ostaje polaganje računa na izborima". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook