Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

50,3 posto Švicaraca na referendumu je glasovalo ZA, čime je inicijativa 'protiv masovnog useljavanja' prihvaćena.


Švicarci su u nedjelju glasovali na referendumu "protiv masovnog useljavanja", osobito građana zemalja članica Europske unije, koji bi u slučaju da bude prihvaćen mogao uzrokovati ozbiljan sukob s Bruxellesom.

Na referendumu je 50,3 švicarskih birača poduprlo zahtjev "protiv masovnog useljavanja", a inicijativa je prihvaćena i jer ju je, sukladno propisima, podržalo više od polovice švicarskih kantona.

Švicarska nije članica Europske unije, ali je skopila sporazume s Bruxellesom koji uključuju slobodno kretanje i rad građana Unije, pa bi posljedice bile dalekosežne.

POZIVNICE SAMO ZA ODABRANE Mjesto u Europi gdje se od danas okupljaju najbogatiji i najmoćniji

Doseljenici čine gotovo četvrtinu stanovništva Švicarske.

'Ovaj je referendum jako važan iz dva razloga. Prvo, švicarsko gospodarstvo treba sve ljude koji dolaze, a drugo bila bi to jako loša poruka Europi i ugrozila bi sve naše pregovore s Unijom, stoga mislim da je iznimno važno da referendum ne prođe', izjavio je Hugo Zbineen, stanovnik Berna.

Nakon ove pobjede protivnika useljavanja, na referendumu protiv kojeg su se jasno oglasno izrazili i vlada i svi dijelovi švicarskog poslovnog sektora, Švicarska će se naći u velikim problemima, jer je sloboda kretanja jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU.

Bruxelles je već najavio protumjere, među prvima onu kojom se Švicarskoj ukida status povlaštenog pristupa tržištu EU, na kojem ostvaruje više od šezdeset posto svojega izvoza. (Hina/Ma.Č.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju