Referendum, glasanje / Ilustracija
Referendum, glasanje / Ilustracija Foto: Getty Images

Glasači u Švicarskoj, jednoj od zadnjih europskih zemalja koje još uvijek brane istospolne brakove, odlučit će na referendumu u nedjelju o tome hoće li dopustiti parovima istog spola da sklope brak i usvajaju djecu.


Savezna vlada i parlament već su usvojili dopunjeni zakon, no protivnici predvođeni desnom Švicarskom narodnom strankom (SVP) forsirali su održavanje referenduma o tom pitanju u sklopu švicarskog sustava izravne demokracije.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, pobornici istospolnog braka su u vodstvu pa oko 63 posto ispitanika navodi da podupire takvu bračnu zajednicu, ali je kampanja protiv takvog zakona ojačala posljednjih tjedana.

Prve naznake o ishodu glasanja očekuju se prijepodne, a konačni rezultat trebao bi biti objavljen kasnije tijekom dana.

Dugina zastava, ilustracija Osam i pol milijuna stanovnika ove europske zemlje u nedjelju odlučuje o istospolnim parovima i usvajanju djece
Glasanje, ilustracija Vlada predlaže novi Zakon o referendumu: Hoće li nova pravila olakšati ili otežati njegovo pokretanje?

Izmijenjeni zakon omogućit će istospolnim parovima da se vjenčaju, te da posvoje djecu koja nisu s njima povezana. Oženjenim lezbijskim parovima također bi bilo dopušteno imati djecu donacijom sperme što je trenutno legalno samo za oženjene heteroseksualne parove.

Također će stranim supružnicima švicarskog pojedinca olakšati dobivanje državljanstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju