Obavijesti Pretražite Navigacija
DRUGAČIJA PROCEDURA

Vlada predlaže novi Zakon o referendumu: Hoće li nova pravila olakšati ili otežati njegovo pokretanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poboljšanje nedorečenog zakonodavnog okvira instituta referenduma u pravnom poretku Hrvatske posebno u dijelu vezanom uz provedbu postupaka referenduma narodne inicijative, predlaže Vlada prijedlogom zakona o referendumu koji je sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor.

Aktualni zakonodavni okvir je u mnogome nedorečen, osobito kad je riječ o narodnim inicijativama i postupcima koji kod takvih inicijativa prethode donošenju odluke Hrvatskoga sabora o raspisivanju referenduma, ali i pitanjima poput referendumske aktivnosti i promatranja samog referenduma, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica objašnjavajući odredbe prijedloga zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje prioriteta Vlada se najzad sjetila mladih, a gradit će se i ceste prema Mađarskoj Andrej Plenković Digitalna transformacija Plenković: ''Digitalizacija će pridonijeti održivom razvoju Hrvatske. Tri su prioriteta''

"Pravno područje referenduma u cijelosti usklađuje se s Ustavom, otklanjaju se nedostaci i nedorečenosti važećeg zakona, osigurava se transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i djelotvorniji utjecaj građana u procesu političkog odlučivanja", rekao je te dodao da su u zakonski prijedlog ugrađene i preporuke Venecijanske komisije Vijeća Europe.

Po prvi se put tako sustavno uređuje institut referendumskog pitanja te se propisuje koje formalno-pravne pretpostavke mora ispunjavati referendumsko pitanje, a ispunjava li ih utvrđivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Jasno se propisuje i osnivanje organizacijskog odbora, definira se broj članova, određivanje predstavnika i sadržaj odluka o osnivanju organizacijskog odbora inicijative, naveo je ministar.

Pročitajte i ovo Željka Markić Novi prijedlog na stolu Stiže novi Zakon o referendumu. Organizatori propalih inicijativa ljuti, oglasila se i Željka Markić: "Kradljivcu ne vjerujemo ni kada darove nosi“
Pročitajte i ovo Zakon o referendumu (Foto: Dnevnik.hr) Ne odgovara ni Sindikatima ni Udrugama Što donosi novi Zakon o referendumu? "To nije švicarski, već sjevernokorejski model Andreja Plenkovića"

"Također se propisuje obveza upisa u evidenciju referendumskih inicijativa koje će u e-obliku voditi DIP", dodao je.

S 15 na 30 dana produžuje se razdoblje za prikupljanje popisa

Razdoblje prikupljanja potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma produžuje se s 15 na 30 dana, uređuje se i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama te će broj tih mjesta, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade.

Definira se pojam "potpis birača" te se određuje koji se potpis birača smatra pravovaljanim, a detaljno se razrađuje postupak broja i pravovaljanosti potpisa te će ga obavljati DIP u roku od 30 dana od dana predaje potpisnih lista Saboru.

Određuje se i rok za raspisivanje referenduma te je Sabor dužan u roku od 30 dana od dana objave DIP-a da se dovoljan broj birača izjasnio o inicijativi, raspisati referendum.

Uvodi se mogućnost protuprijedloga referendumskog pitanja

"Po uzoru na Švicarsku, uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskoga pitanja", rekao je Malenica.

U skladu s preporukama Venecijanske komisije prvi će se put propisati tko su sudionici referendumske aktivnosti i koje se radnje smatraju referendumskom aktivnošću.

Točno se definira tko će i na koji način moći promatrati održavanje referenduma te će tako postupku provjere točnosti i potpunosti podataka o potpisnicima upisanima u popisne liste (tzv. brojanje potpisa) imati pravo prisustvovati predstavnik organizacijskog odbora i predstavnika odbora protivnika narodne inicijative ili osobe koje oni opunomoće, objasnio je Malenica.

Predloženim se zakonom uređuje i pitanje lokalnih referenduma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene