Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REFERENDUM

Osam i pol milijuna stanovnika ove europske zemlje u nedjelju odlučuje o istospolnim parovima i usvajanju djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Sutra će dijete u Švicarskoj imati majku, ali samo 'drugog roditelja' umjesto oca. Otac je obrisan iz građanskog zakonika, to mi nije prihvatljivo“, rekao je Olivier Dehaudt, član referendumskog odbora koji se protivi prijedlogu.

Švicarski glasači u nedjelju će odlučiti hoće li istospolnim parovima dopustiti da se vjenčaju i posvajaju djecu, nakon napete kampanje između LGBT aktivista i konzervativaca u jednoj od posljednjih zapadnoeuropskih država koje i dalje brane takav brak. Federalna vlada i parlament dopustili su građanski brak istospolnim parovima, no protivnici te odluke zatražili su referendum o tom pitanju.

U Švicarskoj, zemlji s oko 8,5 milijuna stanovnika, zakoni koji su već doneseni mogu se osporiti referendumom nakon skupljanja 50 tisuća potpisa. Za prijedloge zbog kojih bi se trebao mijenjati ustav potrebno je 100 tisuća potpisa.

Protivnici istospolnog braka su u provokativnoj kampanji koristili slike djece koje plaču i riječ ''robovi'' napisanih preko trudnih trbuha tamnoputih žena, referirajući se time na surogatno majčinstvo, koje je ilegalno u Švicarskoj.

S druge strane, pobornici LGBT braka su na paradama ponosa u Zürichu i Ženevi nosili transparente u duginim bojama na kojima je pisalo: "Da, uzimam".

Anketa televizije SRG pokazuje da istospolni brak u Švicarskoj podržava 63 posto ispitanika, a protivi mu se 35 posto. Trend ide u korist protivnika, jer je taj omjer prošli mjesec iznosio 69 naprama 29 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donio uredbu Zabranjeno 200 metara od škole i crkve: Orban ograničio prodaju knjiga za djecu koja govore o homoseksualnosti

Stanovnice Züricha Corinne Guntern i Anouk Oswald rekle su kako ovaj referendum predstavlja važno pitanje za njih kao istospolni par.

"Želim moći sama birati želim li se vjenčati s ovom partnericom i je li to pravi put za osnivanje obitelji", kazala je 30-godišnja Oswald.

"Važno je pokazati mlađoj generaciji da se ne trebaju skrivati."

Guntern, također 30-godišnjakinja, kazala je da je nepravedno da žene samostalno mogu posvojiti dijete, no istospolni parovi ne mogu.

"Naravno, djetetu su potrebni sigurnost i ljubav", smatra Guntern, ali naglašava kako ne postoji razlika u tome dobiva li dijete ljubav od muško-ženskog para ili od homoseksualnog para.

Istospolni parovi mogu ući u civilno partnerstvo od 2007., a pravo na posvajanje djece svojih partnera dobili su 2018. godine.

Amandmanom zakona istospolnim parovima bi se dopustilo posvajati djecu na isti način kao heteroseksualnim parovima.

Vjenčanim lezbijskim parovima dopustila bi se oplodnja donacijama sperme, koja je trenutno legalna samo za heteroseksualne parove. Novim zakonom bi obje žene bile prepoznate kao roditelji djeteta od njegovog rođenja.

Protivnici zakona tvrde da se time djeci oduzima otac.

"Sutra će dijete u Švicarskoj imati majku, ali samo 'drugog roditelja' umjesto oca. Otac je obrisan iz građanskog zakonika, to mi nije prihvatljivo", rekao je Olivier Dehaudt, član referendumskog odbora koji se protivi prijedlogu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene