Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve veći broj "zapadnih" džihadista dezertira iz redova radikalne islamističke skupine Islamske države, a njihov povratak u zemlju podrijetla predstavlja problem za protuterorističke službe.


U povlačenju u Siriji i Iraku, podvrgnuta neprestanim bombardiranjima više desetaka lovaca-bombardera, džihadistička organizacija ima poteškoća spriječiti neke od tisuća stranih dobrovoljaca koji su joj se pridružili od 2014. da napuste područja samoproglašena kalifata i vrate se kućama.

Vezani članci Croatia Airlines (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Vlada u subotu vraća Hrvate koji su zaglavili u žarištima epidemije Policija i sanitarci na graničnom prijelazu, ilustracija Hrvati koji su ostali u Tirolu kad je zbog epidemije koronavirusa proglašena karantena vraćaju se kući

Motivacije su im raznolike. Glavne su strah od zračnih napada, razočaranje u odnosu na ono što su zamislili, korupcija lokalnih čelnika, nasilje spram drugih sunitskih muslimana ili jednostavno dosada, ističe istraživanje provedeno među šezdesetak dobrovoljaca koje je proveo Međunarodni centar za istraživanje radikalizacije (ICSR) King's Collegea u Londonu.

"Osjećaju da je počela finalna faza, mnogi nam kreću slati poruke u kojima pitaju kako se vratiti", kaže nacionalni koordinator obavješćivanja u Francuskoj Didier Le Bret.

Po glavnom direktoru francuske unutarnje sigurnosti (DGSI) Patricku Calvaru, polovicom svibnja "244 osobe vratile su se iz sirijsko-iračke zone u Francusku".

"Sve je više namjeravanih povrataka na naše tlo", istaknuo je on u Narodnoj skupštini.

No, "sprječava ih politika IS-a koji ih, čim izraze želju da napuste Siriju, smatra izdajnicima koje treba smjesta pogubiti". (Hina)