Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nije sci-fi

Sve smo bliže laserskim borbama u zraku: Amerikanci krenuli s razvojem moćnog oružja za borbene zrakoplove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki borbeni zrakoplovi dobit će u budućnosti bitnu nadogradnju naoružanja - visokoenergetske lasere. Tvrtka Lockheed Martin objavila je vijest da su od američkog ratnog zrakoplovstva dobili ugovor vrijedan 26,3 milijuna dolara za razvoj navedenog oružja.

Moćne lasere za čiji je razvoj tvrtka Lockheed Martin dobila ugovor vrijedan 26,3 milijuna dolara, Istraživački laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva namjerava testirati do 2021. godine. Riječ je o programu prototipa samoobrambenog visokoenergetskog lasera, kojeg čine tri podsustava - sustava kontrole zrake koji usmjerava laser prema cilju, kućišta koje napaja i hladi laser te samog lasera, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

U čitavom tom širem projektu zapravo sudjeluju tri najveće obrambene tvrtke u SAD-u, Lockheed Martin, Northrop i Boeing. Boeing će razvijati kućište, a Northrop sustav kontrole laserske zrake.

Ipak, ostaje jedna nepoznanica, a ta je da se još uvijek ne zna kako se taj novi moćni laser planira koristiti. Jedina informacija o sustavu koja jest puštena u javnost, je ta da ga se planira koristiti i za obranu od naoružanja zemlja-zrak i zrak-zrak tipa.

Ako testiranje lasera prođe uspješno, zrakoplovi koji bi ga mogli nositi su zapravo starije generacije, a ne najnovije, 5. generacije. Među kandidate u tom smislu spadaju zrakoplovi F-15C, F-15E Strike Eagle i F-16 Fighting Falcon.

Iako se ne zna kolika će biti točna snaga novog lasera, iz Lockheeda su dali okvirnu brojku, a ona glasi "desetine kilovata".

Podsjetimo da je i Rusije počela razvijati svoj program laserskog naoružanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene