Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačani napori

SVE NADE POLAŽU U MORSKE RAČIĆE Hoće li tako rasvijetlili velik misterij?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morski organizmi pronađeni na dijelu krila zrakoplova koji je more izbacilo na francuski otok La Reunion, mogli bi pomoći u rasvjetljavanju sudbine zrakoplova Malaysije Airlinesa na letu MH370 potvrdi li se da dio doista pripada nestaloj letjelici, ocijenili su u utorak stručnjaci.

Potraga za Boeingom 777 koji je 8. ožujka 2014. nakon polijetanja iz Kuala Lumpura u Peking nestao s 239 putnika i članova posade, usredotočila se na jug Indijskog oceana blizu Australije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misterij nestanka malezijskog zrakoplova SLUŽBENO JE Pronađeni ostaci zrakoplova pripadaju Boeingu 777 Slika nije dostupna Istražitelji na terenu PRONAĐEN MH370? Do obale doplutao dio krila zrakoplova

Svi napori da se pronađe olupina ostali su uzaludni, ali je prošlog tjedna na plaži La Reuniona pronađeno zakrilce Boeinga 777.

Račići će omogućiti da se utvrdi koliko je vremena dio zrakoplova bio u vodi, smatraju stručnjaci.

"Ako se pokaže da su račići stariji od nadnevka pada zrakoplova, to će značiti da nije riječ o olupini" MH370, rekla je Melanie Bishop, profesorica biologije na sveučilištu Macquarie u Sydneyju.

Ispitivanjem će se utvrditi i temperatura vode u kojoj je zakrilce bilo, dodala je.

'Ovo bi mogao biti prvi potvrđeni trag'

Vrste račića na dijelu krila koji je razmjerno čist, pomoći će također istražiteljima da zaključe kuda se kretao, ističu stručnjaci.

Ako račići pripadaju primjerice porodici Lepas, "onda sa sigurnošću možemo reći da se nesreća dogodila u hladnim vodama jugozapadno od Australije", rekao je geolog Hans-Georg Herbig.

"Ako je riječ o račićima iz hladnih voda, to može biti znak da je zrakoplov pao južnije nego se mislilo. Ako su pronađeni samo tropski račići, to bi moglo značiti da je pao sjevernije", dodaje Shane Ahyong, stručnjak za morske rakove u Australskom muzeju.

No neke vrste morskih rakova su veoma raširene, napominju stručnjaci. Kako godi bilo, njihovo proučavanje je dio napora da se rasvijetli sudbina MH370. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene