Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pet godina broj slučajeva pedofilije se smanjio i to čak za 500 slučajeva. Velika većina ih se dogodila i ranije, samo su prošle godine prijavljeni.


Broj slučajeva pedofilije u američkoj katoličkoj crkvi znatno se smanjio u posljednjih pet godina, objavila je u utorak američka biskupska konferencija.

Vezani članci Slika nije dostupna Biskupi: Crkva će bolje odgajati nove svećenike Slika nije dostupna Švicarski biskupi podcijenili problem seksualnog zlostavljanja

Godine 2009. registrirano je 398 slučajeva pedofilije u crkvi naprema 898 pet godina ranije. Odšteta isplaćena žrtvama svećeničkog zlostavljanja također je znatno smanjena pa je prošle godine isplaćeno 104,4 milijuna dolara, u usporedbi s 499 milijuna prije tri godine. 'Ovo je dobra vijest za američku crkvu i ilustrira napredak koji je napravljen' u borbi protiv pedofilije, rekao je predsjednik američke biskupske konferencije, čikaški nadbiskup kardinal Francis George.

Od 398 žrtava zlostavljanja zabilježenih prošle godine, 61 je dijete mlađe od deset godina, a 251 je dijete od 10 do 14 godina starosti. U izvješću se naglašava da se velika većina tih slučajeva, 88 posto, dogodila se prije nekoliko godina, ali su tek prošle godine prijavljena. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju