Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pet godina broj slučajeva pedofilije se smanjio i to čak za 500 slučajeva. Velika većina ih se dogodila i ranije, samo su prošle godine prijavljeni.


Broj slučajeva pedofilije u američkoj katoličkoj crkvi znatno se smanjio u posljednjih pet godina, objavila je u utorak američka biskupska konferencija.

Vezani članci Slika nije dostupna Biskupi: Crkva će bolje odgajati nove svećenike Slika nije dostupna Švicarski biskupi podcijenili problem seksualnog zlostavljanja

Godine 2009. registrirano je 398 slučajeva pedofilije u crkvi naprema 898 pet godina ranije. Odšteta isplaćena žrtvama svećeničkog zlostavljanja također je znatno smanjena pa je prošle godine isplaćeno 104,4 milijuna dolara, u usporedbi s 499 milijuna prije tri godine. 'Ovo je dobra vijest za američku crkvu i ilustrira napredak koji je napravljen' u borbi protiv pedofilije, rekao je predsjednik američke biskupske konferencije, čikaški nadbiskup kardinal Francis George.

Od 398 žrtava zlostavljanja zabilježenih prošle godine, 61 je dijete mlađe od deset godina, a 251 je dijete od 10 do 14 godina starosti. U izvješću se naglašava da se velika većina tih slučajeva, 88 posto, dogodila se prije nekoliko godina, ali su tek prošle godine prijavljena. (Hina)