Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je potvrdila kako je Mohammad Iqbal uistinu ubio svoju prvu suprugu prije šest godina, no iako je uhićen, pušten je nakon samo godinu dana jer mu je sin – oprostio.


Suprug Farazane Parveen, trudne Pakistanke koju je obitelj kamenovala do smrti, kazao je za CNN, kako je ubio svoju prvu ženu samo da bi mogao oženiti Parveen.

Vezani članci Pandemija, liječnici Stiglo ozbiljno upozorenje UN-a: Nove pandemije sve su izglednije, ovako ih možemo spriječiti Slika nije dostupna Vlastitu suprugu živu zapalio jer je izašla iz kuće bez dopuštenja

Policija je potvrdila kako je Mohammad Iqbal uistinu ubio svoju prvu suprugu prije šest godina, no iako je uhićen, pušten je nakon samo godinu dana jer mu je sin – oprostio. Ovakve apsurdne situacije kada su u pitanju takozvana ubojstva iz časti dozvoljavaju pakistanski zakoni prema kojima ubojica neće biti procesuiran ako mu obitelj oprosti.

Farzana Parveen ubijena je prošlog utorka nasred ulice u Lahoreu kada ju je napalo dvadesetak osoba među kojima je bio i njen otac, braća i muškarac za kojeg se nije željela udati već je odabrala Mohammada Iqbala.

Ujedinjeni Narodi procjenjuju da godišnje oko 5000 žena bude ubijeno od strane obitelji u 'ubojstvima iz časti'. No, udruge za zaštitu prava žena tvrde kako je ta brojka daleko veća i da godišnje oko 20.000 žena strada jer su 'osramotile obitelj'.


Nesuđeni mladoženja i obitelj kamenovali 25-godišnju trudnicu

Mohammad i Farzana vjenčali su se u siječnju. Kazao je da je bila 'lijepa i dobra žena koja je voljela bijelu boju'.
'Bili smo sretni', rekao je za CNN iako su cijelo vrijeme bili zabrinuti za njezinu sigurnost.

Njezina obitelj tražila je od Iqbala oko tisuću dolara da ih puste na miru. No, on nije imao taj novac. Nakon toga optužili su ga da ju je oteo i oženio na silu, a ona je odlučila otići kod odvjetnika i potpisati izjavu da se za njega udala svojevoljno. Napadači su je dočekali upravo kada se vraćala od odvjetnika, svezali joj omču oko vrata i kamenjem joj smrskali lubanju. Nitko od prolaznika nije joj pomogao. Samo su stajali i gledali jer se u Pakistanu smatra da su ubojstva iz časti 'stvar obitelji'.

Ubojstva iz časti česta su u Aziji i na Bliskom Istoku, ali se isto tako bilježe i slučajevi u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook