Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasred ceste

Nesuđeni mladoženja i obitelj kamenovali 25-godišnju trudnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstva iz časti u Pakistanu su česta, a prošle godine obitelji su ubile 869 žena. Ubojicama se obično ne sudi jer im obitelj ima pravo - oprostiti.

Trudnu 25-godišnju Pakistanku rodbina je zatukla kamenjem nasred ceste jer se udala protiv njihove volje. Farazanu Parveen je napalo dvadesetak osoba u utorak u blizini visokog suda u Lahoreu, a među napadačima su bila njezina braća, otac i nećaci, objavila je policija u Lahoreu a prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje

'Jedan joj je član obitelji oko vrata zavezao omču, a braća su je udarala kamenjem po glavi dok joj nisu smrskala lubanju', kazao je Mushtaq Ahmed, policijski dužnosnik.

Farazana Parveen bila je trudna tri mjeseca. Policija kaže kako se odbila udati za rođaka kojeg joj je izabrala obitelj. Njezin odabranik bio je udovac, Mohammad Iqbal. Rođak za kojeg se trebala udati na kraju je bio među onima koji su je brutalno napali i na kraju ubili, potvrdila je policija.
Prije kamenovanja, obitelj je pokušala osporiti njezin brak tvrdnjama kako ju je Iqbal oteo, a napali su je u trenutku kada se vraćala od odvjetnika gdje je potpisala izjavu da se za njega udala svojevoljno.

Takozvana ubojstva iz časti dio su plemenske tradicije u Pakistanu, ali nisu dio islamske kulture. Specifična su za ruralne sredine pa je napad u velikom gradu i na javnom mjestu prilično neuobičajen. Prema izvješću Human Rights Komisije u Pakistanu je prošle godine čak 869 žena bilo žrtvama ubojstva iz časti. Pretpostavlja se, međutim, kako je taj broj puno veći jer nitko ne prijavljuje zločine.

Po novom afganistanskom zakonu preljubnike će kamenovati

Farzana Bari, aktivistica za ljudska prava, ističe kako je vidjela da ljudi, koji nisu članovi obitelji, gledaju ubojstvo i ne pokušavaju zaštititi žrtvu jer smatraju da je riječ o privatnoj stvari. Još je gore što ubojice nikad ne budu privedeni na sud. Naime, u pakistanskom zakonodavstvu, poznatom kao Zakon Diyat, obitelj žrtve može oprostiti ubojici.

'Obitelj žrtve obično je u srodstvu s počiniteljem ubojstva i oslobađaju ga krivnje za nedjelo. Mogućnost da prođu nekažnjeno samo ohrabruje da se ubojstva iz časti nastavljaju', kaže Farzana Bari.

Policija je uhitila oca Farazane Parveen, on je priznao ubojstvo i kazao da mu nije žao što je kćerku kamenovao do smrti. Još tragaju za ostalim napadačima.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene