Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultimatum CSU-a Angeli Merkel

NESUGLASICE SVE SNAŽNIJE 'Nisam vjerovao da se do te mjere možemo sukobiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CDU i CSU razilaze se u pogledu politike prema izbjeglicama.

Kršćansko-socijalna unija (CSU) za parlamentarne izbore 2017. planira vlastitu predizbornu kampanju ukoliko Kršćansko-demokratska unija (CDU) na čelu s Angelom Merkel, s kojom bavarski CSU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, ne odustane od svoje politike dobrodošlice prema izbjeglica, javljaju njemački mediji.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra

"Biračima mora biti jasno da biraju CSU, a ne Angelu Merkel", rekao je predsjednik CSU-a na internom stranačkom sastanku, prenosi tjednik Der Spiegel.

Seehofer, prema istim izvorima, planira vlastitu kandidaturu u Bavarskoj ako Angela Merkel ne promijeni svoju taktiku u politici prema izbjeglicama i odnosa prema sve popularnijoj Alternativi za Njemačku (AfD) koja u dijelovima Njemačke uživa podršku preko 20 posto birača zahvaljujući svojoj protuizbjegličkoj retorici.

Na parlamentarnim izborima Unija CDU/CSU u Bavarskoj izlazi na izbore s CSU-om, a u ostatku Njemačke s CDU-om no s jednim kancelarskim kandidatom.

Od početka izbjegličke krize stajališta CDU-a i CSU-a dijametralno su različiti što je u više navrata izazivalo otvorene sukobe između Seehofera i Merkel u javnosti.

U jednom intervjuu ministar prometa i član predsjedništva CSU-a Alexander Dobrindt objasnio je da nesuglasice između CSU-a i CDU-a oko politike prema izbjeglicama sve više prijete dodatnom narušavanju odnosa dviju demokršćanskih sestrinskih stranaka.

"Nisam vjerovao da se CDU i CSU mogu oko nekog pitanja do te mjere sukobiti kako je to sada slučaj s izbjegličkom politikom", rekao je Dobrindt u razgovoru za Spiegel.

Analitičari drže kako CSU strahuje da bi uspjeh AfD-a i u Bavarskoj mogao prouzročiti gubitak apsolutne većine u Bavarskoj u kojoj je CSU na vlasti od Drugog svjetskog rata.

CSU se želi, za razliku od CDU-a, jasnije zauzeti za politiku ograničenja broja izbjeglica kako bi se biračima pokazalo da AfD nije jedna stranka koja zagovara zaustavljanje dolaska izbjeglica u Njemačku.

U susjednoj pokrajini Baden-Wuertenberg AfD je na pokrajinskim izborima sredinom ožujka osvojio 15 posto glasova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene