Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalno proizvodili i prodavali

Sudi im se za smrt 6 djece te razboljevanje njih 300 tisuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojici Kineza od petka se sudi zbog proizvodnje i prodaje melamina, kemikalije koja je izazvala veliki skandal i dovela do smrti šestero djece, a gotovo tristo tisuća djece se razboljelo.

Policija je objavila da su Zhang Yujun i Zhang Yanzhang ilegalno proizvodili i prodavali 'proteinski prah' koji se uglavnom sastojao od melamina i maltodekstrina, objavila je državna novinska agencija Xinhua, a prenosi Associated Press. 

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

>> Kina: Još uvijek 1300 beba u bolnicama

>> Kina: Melamin otkriven i u jajima

>> Kontaminirano mlijeko u Kini: Gotovo 13.000 djece hospitalizirano

Jedan dužnosnik s visokoga suda Hebeija koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je suđenje počelo u petak na narodnome sudu u Shijiazhuangu.

Državna je televizija pokazala dvojicu muškaraca na sudu, s lisicama i pognute glave, kako ih ispituju trojica sudaca.

Kineski zakon predviđa smrtnu kaznu za osobe koje proizvedu ili prodaju proizvod koji sadrži otrovne tvari Tvrtka Sanlu bila je najspominjanija u tome skandalu, a sjedište joj je u Shijianzhuangu. Početkom ovoga tjedna Sanlu je objavio bankrot. Idući tjedan počinje i suđenje direktoru te tvrtke. France Presse doznaje od lokalnoga odvjetnika da bi Tian Wenhua mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Suđenje mu 'počinje 31. prosinca pred sudom u Shijiazhuangu', rekao je glasnogovornik suda.

Prema kineskom zakonu, na smrtnu kaznu može biti osuđena osoba koja proizvede ili proda prehrambeni proizvod koji sadrži otrovne tvari i tako dovede do zdravstvenih problema ili smrti konzumenta, piše AFP.

Sanlu je kao i mnogo drugih kineskih mljekara bio izuzet od državne inspekcije jer se smatralo da proizvodi vrhunske proizvode, a onda su u mlijeku u prahu za dojenčad i u drugim proizvodima otkrivene velike količine industrijske kemikalije melamina.

Melamin u malim količinama ne stvara probleme, ali u velikima može izazvati stvaranje bubrežnog kamenca i otkazivanje bubrega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene