Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražitelji Suda za ratne zločine prikupljaju dokaze o operaciji Islamske države tijekom koje su oteli tisuće žena i tretirali ih kao seksualno roblje.


Sud za ratne zločine otvorio je slučaj seksualnih robinja Islamske države, a istražitelji prikupljaju dokaze kako bi pred sud doveli lidere ISIS-a zbog zločina protiv čovječnosti, međutim nema dovoljno međunarodne potpore da bi se zatvorenike dovelo na međunarodni sud, piše AP.

Vezani članci Slika nije dostupna O MASAKRU SVOJE OBITELJI 'Ono što su mi radili, bilo je gore od smrti' Slika nije dostupna 'Zna li anđeo Taus što se događa dok ga nema?'

Dvije godine nakon pokolja Jazida u sjevernom Iraku, istražitelji i američki diplomati kažu da je Obama napravio malo u nastojanjima tužiteljstva za zločine nad Jazidima koje je državni tajnik SAD-a John Kerry nazvao genocidom.

Sadašnji i prijašnji službenici u State Departmentu kažu kako je njihov napor krajem 2014. da se navedeni događaj proglasi genocidom blokiralo ministarstvo obrane SAD-a te su onemogućili napore da se procesuira članove IS-a osumnjičene za ratne zločine.

Iako je SAD podržao ograničene napore da osigura dokaze zločina koji su počinjeni na području Islamske države, malo je opipljivih koraka prema tužbama. U posljednjim istragama AP je otkrio da su čak i na teritoriju oslobođenom od boraca ISIS-a, neosigurani deseci masovnih grobnica – a to je samo jedan od propusta u međunarodnoj potpori za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

'Tragedija je što ne idemo ondje i ne osiguravamo ona mjesta koja možemo, prikupljamo DNK dokaze', rekao je Stephen Rapp koji prošle godine odstupio s mjesta administracijskog ambasadora za ratne zločine.