Masovni zločini nad jazidima (Foto: AFP)
Masovni zločini nad jazidima (Foto: AFP)

Istražitelji Suda za ratne zločine prikupljaju dokaze o operaciji Islamske države tijekom koje su oteli tisuće žena i tretirali ih kao seksualno roblje.


Sud za ratne zločine otvorio je slučaj seksualnih robinja Islamske države, a istražitelji prikupljaju dokaze kako bi pred sud doveli lidere ISIS-a zbog zločina protiv čovječnosti, međutim nema dovoljno međunarodne potpore da bi se zatvorenike dovelo na međunarodni sud, piše AP.

Dvije godine nakon pokolja Jazida u sjevernom Iraku, istražitelji i američki diplomati kažu da je Obama napravio malo u nastojanjima tužiteljstva za zločine nad Jazidima koje je državni tajnik SAD-a John Kerry nazvao genocidom.

Sadašnji i prijašnji službenici u State Departmentu kažu kako je njihov napor krajem 2014. da se navedeni događaj proglasi genocidom blokiralo ministarstvo obrane SAD-a te su onemogućili napore da se procesuira članove IS-a osumnjičene za ratne zločine.

Iako je SAD podržao ograničene napore da osigura dokaze zločina koji su počinjeni na području Islamske države, malo je opipljivih koraka prema tužbama. U posljednjim istragama AP je otkrio da su čak i na teritoriju oslobođenom od boraca ISIS-a, neosigurani deseci masovnih grobnica – a to je samo jedan od propusta u međunarodnoj potpori za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

'Tragedija je što ne idemo ondje i ne osiguravamo ona mjesta koja možemo, prikupljamo DNK dokaze', rekao je Stephen Rapp koji prošle godine odstupio s mjesta administracijskog ambasadora za ratne zločine.