Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna odluka suda

Slovenija odobrila izručenje Hrvata uhićenog u velikoj akciji razbijanja lanca krijumčara kokainom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okružni sud u Ljubljani odobrio je izručenje Hrvatskoj Stjepana Prnjata, uhićenog u Ljubljani u okviru međunarodne operacije protiv lanca krijumčara kokaina iz Južne Amerike, ali je njegov odvjetnik najavio žalbu, što će produžiti postupak njegova izručenja Hrvatskoj, čiji je državljanin.

Prnjatov odvjetnik Luka Fabiani potvrdio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da je odluka slovenskog suda o izručenju donesena, ali da nije pravomoćna, te da će u ime svog klijenta iskoristiti mogućnost žalbe i druga pravna sredstva kako do izručenja ne bi došlo.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Prema propisima u Sloveniji koji se primjenjuju kod zahtjeva za izručenje osoba drugoj državi temeljem europskog uhidbenog naloga, ako se tražena osoba protivi izručenju, kako jer to slučaj kod Prnjata, onda pravomoćnu sudsku odluku o izručenju treba donijeti u roku 60 dana od uhićenja ili prvog saslušanja tražene osobe, a do samog izručenja mora doći u roku ne dužem od 10 dana nakon pravomoćne odluke.

47-godišnji Prnjat je hrvatski državljanin, a uhićen je 8. ožujka u Ljubljani, tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana. U njoj je u Hrvatskoj i Sloveniji uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

Prnjat se sumnjiči kao jedan od glavnih u tom lancu, a njegov odvjetnik kaže da se protivi izručenju zbog navodne "medijske hajke" koja se u vezi s njegovim slučajem vodi u Hrvatskoj, te da smatra kako bi mu se moglo suditi i u Sloveniji.

Put droge od Južne Amerike do Hrvatske

USKOK tereti Prnjata da je za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb.

Kokain je otkriven zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegova prijevoza do koordinirane akcije uhićenja u četiri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.

Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i 70-ak tisuća kutija cigarata.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge ukazao je na visoku razinu organiziranosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene