Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzervativac Felipe Calderon izabran je 2. srpnja za predsjednika Meksika, premda s neznatnom prednosti, priopćio je Savezni izborni sud (TRIFE), konačno potvrdivši rezultate izbora koje ljevica nije htjela priznati.


"Kao prvo, prema rezultatima izbora, kandidat koji je dobio najviše glasova je građanin Felipe Calderon. Kao drugo, predsjednički izbori su valjani i Felipe Calderon se proglašava izabranim predsjednikom Meksika od 1. prosinca 2006. do 1. studenog 2012.", objavio je predsjednik suda Leonel Castillo.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" John Magufuli Umro afrički državnik koji je odbijao mjere i maske te tvrdio da su cjepiva protiv COVID-a zapadna zavjera

Calderon je s 0,56 posto glasova više pobijedio kandidata ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Prema službenim i konačnim brojkama koje je objavio Sud, Calderon je osvojio 35,89 posto glasova, dok je Obrador dobio 35,33 posto i već je najavio da neće priznati pobjedu 'nezakonitog predsjednika' te da razmišlja o sastavljanju paralelne vlade. 

Obrador tvrdi kako je na izborima bilo prijevare, a u predizbornoj utrci nepravilnosti, ali mu je sud u utorak odgovorio da "navodne nepravilnosti nisu dokazane".

Felipe Calderon će 1. prosinca na predsjedničkoj dužnosti zamijeniti Vicentea Foxa, iz iste stranke, Stranke nacionalne akcije (PAN, katolička desnica), koja je prije šest godina dokinula 71-godišnju hegemoniju Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).