Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud riješio izbornu krizu u Meksiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativac Felipe Calderon izabran je 2. srpnja za predsjednika Meksika, premda s neznatnom prednosti, priopćio je Savezni izborni sud (TRIFE), konačno potvrdivši rezultate izbora koje ljevica nije htjela priznati.

"Kao prvo, prema rezultatima izbora, kandidat koji je dobio najviše glasova je građanin Felipe Calderon. Kao drugo, predsjednički izbori su valjani i Felipe Calderon se proglašava izabranim predsjednikom Meksika od 1. prosinca 2006. do 1. studenog 2012.", objavio je predsjednik suda Leonel Castillo.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Calderon je s 0,56 posto glasova više pobijedio kandidata ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Prema službenim i konačnim brojkama koje je objavio Sud, Calderon je osvojio 35,89 posto glasova, dok je Obrador dobio 35,33 posto i već je najavio da neće priznati pobjedu 'nezakonitog predsjednika' te da razmišlja o sastavljanju paralelne vlade. 

Obrador tvrdi kako je na izborima bilo prijevare, a u predizbornoj utrci nepravilnosti, ali mu je sud u utorak odgovorio da "navodne nepravilnosti nisu dokazane".

Felipe Calderon će 1. prosinca na predsjedničkoj dužnosti zamijeniti Vicentea Foxa, iz iste stranke, Stranke nacionalne akcije (PAN, katolička desnica), koja je prije šest godina dokinula 71-godišnju hegemoniju Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene