Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radni sud u Hamburgu potvrdio je izvanredni otkaz vozaču koji je svog kolegu, nakon svađe, pozdravio tzv. Hitlerovim pozdravom i nazvao ga nacistom.


 "Hitlerov pozdrav podizanjem ispružene ruke predstavlja jak i nedvosmislen razlog za izvanredni otkaz. Ova gesta predstavlja nacistički simbol koji se ne mora trpjeti unutar radnog odnosa", stoji u obrazloženju suda iz Hamburga.

Vezani članci Slika nije dostupna Izvanredni otkaz kondukteru zbog bludničenja nad maloljetnicom

Otpušteni radnik se prethodno žestoko posvađao s predsjednikom radničkog vijeća tvrtke u kojoj je radio, a zatim mu salutirao kao Hitleru i nazvao ga nacistom. Poslodavac mu je zbog toga uručio izvanredni otkaz.

Otpušteni je uložio žalbu tvrdeći kako on, s obzirom da je turskog porijekla, nikako ne može biti nacistički simpatizer pa je prema tome i razlog otkaza nevaljan.

Suci Radnog suda su odbacili su njegove argumente usredotočivši se na zabranu isticanja simbola nacističkog režima u javnosti i uvrede kolege.

Nacistički pozdravi, u pisanoj formi ili verbalni, u Njemačkoj su zabranjeni i kažnjavaju se s do tri godine zatvora. (Hina)