Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoočekivano

Sud EU-a u srijedu donosi odluku o kontroverznim izbjegličkim kvotama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Europske unije u srijedu će objaviti dugoočekivanu odluku o kvotama za raspodjelu izbjeglica koji pristižu u Grčku i Italiju, a koje pravno osporavaju Mađarska i Slovačka.

Europska unija u rujnu 2015. u jeku izbjegličke krize donijela je plan za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, koje predstavljaju ulazne točke za migrante u EU, kako bi na taj način zemlje članice pokazale solidarnost. Vijeće EU-a donijelo je tu privremenu mjeru o obvezujućim kvotama kvalificiranom većinom, čime je preglasano protivljenje četiriju zemalja Mađarske, Slovačke, Češke i Rumunjske.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

Zbog te odluke Mađarska i Slovačka obratile su se Sudu EU-a u Luxembourgu da donese pravorijek. Krajem srpnja nezavisni odvjetnik Suda EU-a predložio je da se odbace argumenti Mađarske i Slovačke. Sud obično slijedi preporuke nezavisnog odvjetnika, ali ima slučajeva kada donosi i suprotnu odluku.

Nezavisni odvjetnik drži da Vijeće nije prekoračilo svoje ovlasti, kao što tvrde Slovačka i Mađarska.
Tijekom postupka pred Sudom, Poljska je dala podršku Mađarskoj i Slovačkoj, dok su Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Švedska branile odluku Vijeća.

Odluka kojom se prema prvotnom planu trebalo rasporediti do 160.000 izbjeglica u roku od dvije godine po zemljama članicama i bez obzira na ovaj pravni spor vrlo se sporo provodi i dosadašnji broj relociranih izbjeglica daleko je od postavljenog cilja, koji se u međuvremenu također znatno smanjio.

Do kraja prošle godine iz Italije i Grčke je raspoređeno nešto manje od 28.000 osoba, a prema procjenama Komisije još je preostalo rasporediti oko pet tisuća izbjeglica iz Grčke koji imaju pravo na azil i još nekoliko tisuća u Italiji. Riječ je o izbjeglicama iz Sirije i Eritreje, koji gotovo po automatizmu imaju pravo na azil i međunarodnu zaštitu, dok ostale izbjeglice EU smatra ekonomskim migrantima koji nemaju pravo na azil.

Sporazum koji je EU u ožujku zaključila s Turskom, drastično je smanjio broj dolazaka migranata u Grčku. Nakon toga je, izbjeglička ruta premještana na središnji Meditiran, od libijske obale prema talijanskim otocima, ali većina tih izbjeglica nema pravo na azil. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene