Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Područje zagađeno Černobilom

Stručnjaci: Ruski radioaktivni požari ne prijete Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski požari koji haraju područjima zagađenim radioaktivnim otpadom u ovome trenutku nisu prijetnja Europi, objavili su stručnjaci iz njemačkoga ministarstva zaštite okoliša.

Ruske vlasti upozorile su da bi iz požara koji haraju Brijanskom regijom i područjem oko Čeljabinska na Uralu radioaktivne čestice mogle otići u zrak. No, Njemačka i zapadna Europa nisu u opasnosti od radioaktivnosti koju bi donio vjetar s opožarenih područja, objavio je njemački savezni ured za zaštitu od zračenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Slika nije dostupna Posljedice Černobila Otkrivena tona bugarskih gljiva ozračenih radijacijom Černobila!

>> Požari u područjima zagađenim Černobilom, prijeti širenje čestica

'Kad je u pitanju radioaktivnost, ti požari nemaju veće važnosti za ostatak Europe, jer je distribucija radioaktivnoga materijala ograničena na te regije', kaže se u priopćenju.

Postoji mogućnost da snažniji vjetar odnese radioaktivne čestice, kao što se u zapadnoj Europi, a osobito u Njemačkoj strahovalo nakon černobilske nesreće 1986., kaže se u tom priopćenju, 'ali čak i u slučaju da znatne količine radioaktivnoga materijala dođu u Njemačku, njihova bi koncentracija bila na bezopasnoj razini'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene