2000 godina stara UNESCO-ova svjetska baština u Peruu oštećema je prije nekoliko dana kada je vozač kamiona namjerno skrenuo s ceste koja prolazi kroz zaštićeno povijesno područje, priopćile su peruanske vlasti.

Galerija


Poznate Nazca linije su niz slika ucrtane na ravnici pokrajini Nazca, oko 360 kilometara od glavnog grada Lime. Napravljene su u periodu između 500. g. pr. Kr. i 650. godine i najpoznatiji su primjer geoglifa na svijetu. Prikazuju životinje, biljke i druge likove, a 1994. stavljene su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine kao "jedan od najvećih misterija arheologije zbog svoje brojnosti, odlika, veličine i kontinuiteta.

Vezani članci Slika nije dostupna OTRKIVEN CRTEŽ STAR 2500 GODINA 'Predstavlja imaginarnu životinju dugog jezika' Slika nije dostupna Barbarstvo koje je zaprepastilo svijet

Vozač kamiona Jainer Jesús Flores Vigo uhićen je i očekuje se da će biti optužen za "napad na kulturno naslijeđe", izvijestila je državna novinska agencija Andina.

Nazca linije napravio je drevni narod Nazca koji je na ovom području živio prije Inka. Vjeruje se kako su crteži imali obrednu religijsku i astronomsku ulogu. Gigantske crteže gotovo je nemoguće identificirati s tla - zbog svoje veličine najbolje se vide iz zraka.

Kroz zaštićeno povijesno područje prolazi panamerička autocesta i zato su, ističu u UN-u, crteži dodatno ugroženi. S te je ceste skrenuo i vozač koji je oštetio gigantski crtež kondora. Ignorirao je natpis koji upozorava da se radi o zaštićenom povijesnom području i ostavio duboke "ožiljke" na crtežu.

Kamion je oštetio tri linije geoglifa, izvijestili su iz peruanskog ministarstva kulture. Stručnjaci procjenjuju štetu.