Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački demokršćanski političar Ruprecht Polenz zauzeo se za olakšanu mogućnost promjene imena za strance, javlja Focus Online.


U svrhu bolje integracije njemački demokršćanski političar Ruprecht Polenz zauzeo se za olakšanu mogućnost promjene imena za strance, javlja Focus Online.

Vezani članci Policija ispred džamije u Njemačkoj, ilustracija U Njemačkoj razotkrivena krajnje desna skupina koja je planirala napasti džamije: ''To je zastrašujuće'' Policija u Njemačkoj, ilustracija (Foto: AFP) U Njemačkoj uhićeno 12 ljudi zbog planiranja terorističkih napada, za još jednim muškarcem se traga

"Želja za uzimanjem njemačkog imena je očiti dokaz da se jedna osoba osjeća Nijemcem i da želi da ga se kao takvog doživljava i to je vrlo poželjno u smislu integracije te osobe", rekao je Polenz u razgovoru za Focus Online.

On je njemačka pravila o promjeni imena nazvao "krutim" i "ignoratnim" i povukao usporedbu s ostalim useljeničkim zemljama.

"Pogledajte samo SAD. Tamo sve vrvi od angliciranih njemačkih prezimena poput Smith, Steinway ili Schwartz. Jednostavno nema smisla i dalje zabranjivati strancima, koji se zbog svog imena osjećaju diskriminiranima, promjenu imena", rekao je Polenz.

Povod reakciji je nekoliko odluka sudova u Njemačkoj koji su odbacili zahtjeve obitelji stranog porijekla za promjenom imena. Prema zakonu za promjenu imena mora postojati "jak razlog", a puka želja za time da se podnositelj zahtjeva "osjeća Nijemcem" nije dostatna.

Sudovi su odbacili i nekoliko zahtjeva koji su bili argumentirani diskriminacijom u svakodnevici zbog prezimena i imena koja zvuče strano.

I bivši sudac Ustavnog suda savezne pokrajine Sjeverna-Rajna Vestfalija, Michael Bertrams se zauzeo za to da sudovi omoguće promjenu imena njemačkim državljanima stranog porijekla u slučaju da njihova imena stoje kao zapreka boljoj društvenoj ili gospodarskoj integraciji.

On je upozorio na slučaj turske obitelji kojoj je sud u Braunschweigu odbio zahtjev za promjenom prezimena. Turska obitelj se odlučila na taj korak jer su htjeli izbjeći "trpanje u ladicu" u svakodnevici. Konkretno je obitelj navela primjer svoje djece kojoj se u vrtiću turske odgajateljice automatski zbog imena obraćaju na turskom "iako djeca ne govore ni riječi turskog".

Sudovi odbacivanje zahtjeva za promjenom imena opravdavaju potrebom "zadržavanja kontinuiteta imena".

"Postoji javni interes zadržavanja imena kako bi se omogućila socijalna i sigurnosno-politička identifikacija", stoji u obrazloženju jedne presude. (Hina)