Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osjećam se vrlo nesigurno'

Strahuje za svoju sigurnost: Slijepi kineski aktivist zatražio azil u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijepi kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng zatražio je u četvrtak azil u SAD-u rekavši da strahuje za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji ako ostane u Kini, što je bilo planirano dogovorom koji je Washington nazvao dobrim ishodom za ovog disidenta.

Chen je u srijedu napustio veleposlanstvo Sjedinjenih Država gdje mu je šest dana bilo pruženo utočište nakon bijega iz kućnog pritvora 21. travnja.

Nakon njegova izlaska iz veleposlanstva kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog toga slučaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana. Chen je otišao iz veleposlanstva nakon što su ga američki dužnosnici uvjerili da je Peking obećao da će poboljšati uvjete u kojima se nalazi i sada je pod kineskom kontrolom u jednoj pekinškoj bolnici. Chen je u bolnici zbog slomljenog stopala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pjesmica na kineskom Trumpova unuka postala hit u Kini Slika nije dostupna 10 KS Najgora kineska kopija ikada?

>> Kineski aktivist svojevoljno napustio američko veleposlanstvo

Međutim, u četvrtak je kazao u telefonskoj izjavi iz bolnice da je promijenio mišljenje nakon razgovora sa suprugom koja mu je rekla za posljednje prijetnje obitelji. ‘Osjećam se vrlo nesigurno. Moja prava i sigurnost ovdje se ne mogu jamčiti’, rekao je. Njegova obitelj, koja je s njim u bolnici, podržala je njegovu odluku da pokuša otići u SAD, dodao je.

Jedan visoki američki dužnosnik je izjavio da SAD želi utvrditi što Chen želi. ‘Kada budemo vidjeli da imamo jasno stajalište o tome što je njegova konačna odluka, mi ćemo učiniti što možemo da mu pomognemo da to i postigne’, rekao je neimenovani dužnosnik.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora.

U poruci postavljenoj u petak na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene