Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng svojevoljno je napustio veleposlanstvo Sjedinjenih Država gdje mu je šest dana bilo pruženo utočište, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog toga slučaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana, objavila je u srijedu agencija Xinhua.


Neimenovani američki dužnosnik je odmah nakon potvrdio da Chen više nije u veleposlanstvu u koje se sklonio nakon bijega iz kućnog pritvora 21. travnja. Taj je dužnosnik, zahtijevajući da ostane neimenovan, rekao da će Chen biti primljen u medicinsku ustanovu i da će se sastati s obitelji.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je oštro priopćenje o cijelom slučaju i optužilo SAD za uplitanje u kineske unutarnje poslove. 'Mora se istaknuti da je američko veleposlanstvo primilo kineskog državljanina Chena Guangchenga protivno pravilima i Kina zbog toga izražava svoje snažno nezadovoljstvo', kaže se u priopćenju.

Vezani članci Nacistički i ustaški simboli (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/PIXSELL) State Department o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj: I dalje prisutni antisemitizam, govor mržnje i ustaški simboli Zmija, ilustracija (Foto: Borna Filić/Pixsell) Indonezijska policija muči osumnjičenike: Šokantne metode torture uključuju i – ogromne zmije

>> Američko veleposlanstvo u Pekingu štiti kineskog slijepog aktivista

'Takva američka metoda predstavlja uplitanje u kineske unutarnje poslove, a to je potpuno neprihvatljivo. Američko veleposlanstvo mora poštivati međunarodne i kineske zakone i ne smije se baviti aktivnostima koje nisu u skladu s njegovom funkcijom. Kina zbog toga zahtijeva ispriku, temeljitu američku istragu, kažnjavanje odgovornih i jamstvo da se takvi incidenti više neće događati', naglašava se.

Vijest da je disident izašao iz američkog veleposlanstva objavljena je u trenutku dolaska Hillary Clinton u Peking na godišnji bilateralni strateški i gospodarski susret američkih i kineskih dužnosnika. Razgovore o gospodarstvu i važna međunarodna pitanja na tom susretu koji je odavno planiran, ozbiljno bi mogao narušiti boravak kineskog disidenta u prostorijama američkog veleposlanstva.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je prije nekoliko dana kako je 'saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod američkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini između američkih i kineskih dužnosnika'. Kina i SAD to nisu potvrdile i sve do danas šutjele su o tom slučaju. (Hina)