Ulice Crne Gore su blokirane, a specijalci čuvaju zgradu parlamenta zbog rasprave o povijesnom zakonu o vjerskim zajednicama u tamošnjem parlamentu. Zakonu se posebno protivi Srpska pravoslavna crkva.

Galerija


Ponovno je napeto na ulicama Podgorice. Policija je blokirala velik dio grada i onemogućila stotine prosvjednika da se probiju do zgrade pralamenta. Prosrpska oporba i srpska pravoslavna crkva pozvali su na prosvjede protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL) Strava u Crnoj Gori: Uhićeni muškarac u automobilu ubio graničnog policajca Tri sestre rodile u isto vrijeme (Foto: Vijesti.me/Privatna arhiva) Tri sestre iz Crne Gore u isto vrijeme rodile četvero djece: "Ne znam gdje sam, ni na nebu ni na zemlji"

Prosrpski zastupnici u parlamentu navečer su zaprijetili nasiljem ako Vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.

''Mislim da je pritisak građana svojom brojnošću, masovnošću, odlučnošću, neophodan da bi se zaustavila ova odvratna i niska politika vlade Crne Gore'', kazao je vođa prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Vjerski objekti - državna imovina

Prema zakonu svi vjerski objekti koji su bili u vlasništvu crnogorske države prije gubitka neovisnosti 1918. godine, a nakon toga na odgovarajući način prešli u ruke neke vjerske zajednice, bit će prepoznati kao državna imovina.

''To što će biti uknjižene na državu ni na jedan način ne brani pravo bilo kojeg vjernika, bilo koje crkve da tu imovinu nastavi koristiti za svoje vjerske obrede. Takav ili sličan zakon je na snazi i u Republici Srbiji. Takav ili sličan zakon je, recimo, u Rusiji. Znači, govorim čisto s aspekta pravoslavnih crkava. Recimo, sve crkveu Rusiji su u vlasništvu države Rusije'', rekao je Predrag Sekulić, zastupnik vladajućeg DPS-a.

Želi se učvrstiti nacionalni identitet

Srpska pravoslavna crkva nadzire oko 700 hramova u Crnoj Gori i smatra da je zakon uperen protiv nje. Velik dio je stekla ukidanjem crnogorske samostalnosti i autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve nakon Prvog svjetskog rata, što je provedeno uz pomoć okupatorske vojske Kraljevine Srbije.

Aktualne crnogorske vlasti žele da se crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ponovno prizna autokefalnost. Na taj način želi učvrstiti i nacionalni identitet. Vrh Srpske pravoslavne crkve to osporava smatrajući Crnogorce Srbima. Podgorici je to dokaz da velikosrpske ambicije još postoje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr