Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anna Frank zvala ih je 'pomagačima', donosili su hranu, knjige i dobro raspoloženje dok se njezina obitelj dvije godine krila od nacista u malenu stanu u potkrovlju.


U nedjelju će Miep Gies, posljednja preživjela 'pomagačica', proslaviti stoti rođendan. Ona kaže da je za pomaganje obitelji Frank hvaljena više nego je zaslužila, kao da je pokušala spasiti sve Židove iz okupirane Nizozemske.

Vezani članci Slika nije dostupna Umrla žena koja je sačuvala dnevnik Anne Frank Slika nije dostupna Kuća Anne Frank 'nije bila vrijedna spašavanja'?!

'To je veoma nepošteno. Mnogi su činili slično ili još znatno opasnije', napisala je u e-mailu koji je ovaj tjedan poslala agenciji Associated Press.

Upravo je Miep Gies 1944. skupila razne Annine papire iz skrovišta i nepročitane ih zaključala u ladicu da ondje čekaju povratak mlade Židovke. Nekoliko mjeseci nakon uhićenja Anna je od tifusa umrla u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu, a samo dva tjedna poslije britanski i kanadski vojnici oslobodili su logor.

Gies je dokumente predala Anninu ocu Ottu, jedinome preživjelom od osmero ljudi koji su se skrivali na tavanu skladišta nad jednim od amsterdamskih kanala. On ih je 1947. objavio, a 1952. su na engleskome izišli kao knjiga 'Dnevnik jedne djevojke'. Poslije je, preimenovana u 'Dnevnik Anne Frank', to postala prva knjiga o holokaustu koja je stekla znatnu popularnost, prevedena je na desetke jezika i prodana u desetcima milijuna primjeraka.