Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji će, kao i prethodnih godina, biti obilježena obljetnica vojno-policijske akcije "Oluja", a središnja manifestacija bit će u petak na nogometnom terenu "Veternik" kod Novoga Sada, na kojemu će biti predsjednik države Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, patrijarh SPC-a Irinej kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat se s predstavnicima Srba iz regije u Gradskoj kući u Novom Sadu, a potom će nazočiti obilježavanju pod nazivom "Dan sjećanja na stradanje i progon Srba" na stadionu NK "Veternik", priopćeno je iz ureda srpskog predsjednika.

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: Srđan Ilić/Pixsell) "Njegovo pravdanje oružane pobune protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih je neprihvatljivo" Slika nije dostupna Srbijanska premijerka oglasila se povodom proslave Oluje u Hrvatskoj

Skup na Veterniku izravno će prenositi Radio televizija Srbije i Radiotelevizija Vojvodine, kao i Radio Beograd.

Prije toga, vladika srijemski Vasilije sa svećenicima će služiti misu za, kako srpski mediji prenose, "žrtve zločinačke akcije hrvatske vojske 'Oluja'", u fruškogorskom naselju Banstol, nedaleko od Srijemskih Karlovaca.

Potom će biti obilježena i slava mjesne crkve "Blage Marije", koja se gradi u ovom naselju u znak sjećanja na sve stradale i nestale u ratovima 90-ih godina prošlog stoljeća.

Poziv na ove manifestacije građanima Srbije i Vojvodine, preko medijskih javnih servisa upućuju se pod naslovom "Oluja je pogrom".

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov prije dva dana je ocijenio da pripadnici hrvatske manjine u Srbiji "i ove godine, početkom kolovoza, moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se i skrivati!".

U izjavi za hrvatske medije u Vojvodini objasnio je da su i ove godine "uoči godišnjice 'Oluje' osnažena u javnosti antihrvatska stajališta, a negativne se i osuđujuće poruke šalju od predstavnika vlasti", kao i da postoji cijeli niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcije. (Hina)