Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Srbije i Europske komisije potpisali su danas Okvirni sporazum o korištenju jedne milijarde eura pomoći EU namijenjene društvenom i gospodarskom razvoju zemlje.


Sporazum su potpisali potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić i direktor Direkcije za zapadni Balkan Europske komisije Pierre Mirell.

Vezani članci Slika nije dostupna EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu Slika nije dostupna Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata

"Ovo je najveći ugovor za pomoć Srbiji koju je ona ikada dobila", kazao je Đelić na svečanosti potpisivanja Sporazuma, dodajući da je novac doniran za razdoblje od ove do 2011. godine, te da će biti uložen u izgradnju institucija - reformu državne uprave, pravosuđa i policije, te društveno-gospodarski razvoj, brži proces europskih integracija i suradnju sa zemljama regije.

Prosječna svota pomoći po stanovniku, kazao je Đelić, iznosi 103 eura, što je manje nego u Crnoj Gori gdje na svakog građanina otpada 192 eura, ali više nego u Turskoj, gdje je taj iznos 32 eura.

Nepovratna novčana pomoć EU-a, rekao je Đelić, dolazi iz fondova za pretpristupnu pomoć (IPA), čiji je ukupan proračun od 11,5 milijardi eura namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo EU.

Đelić je istaknuo da pomoć EU-a nije uvjetovana rješavanjem statusa Kosova, niti drugim političkim pretpostavkama.

"Idemo ka Europi zato što je to naš cilj, ali i zato što je proces
europskih integracija i sredstvo kojim se služimo da bismo
unaprijedili funkcioniranje naše zemlje", kazao je Đelić.

Predstavnik EK Pierre Mirel kazao je da je Srbija europska zemlja koja će jednoga dana postati članica EU, u čemu su već napravljeni neki koraci, kao što je nedavno parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje EU, te je izrazio nadu da će Srbija uskoro ispuniti uvjete za potpisivanje tog Sporazuma.

Srbija je od 2001. godine utrošila oko milijardu i 400 milijuna eura pomoći koje je dosad dobila od EU-a, a sljedeće godine trebala bi dobiti 190,9 milijardi pomoći od IPA-e, od čega bi samo na razvoj lokalne infrastrukture trebalo biti utrošeno 25 milijuna eura, na obrazovanje odraslih oko osam milijuna, dok bi dva milijuna eura bila namijenjena medijima i promociji europskih integracija.