Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpski mediji o presudi

Blic: Srbiji Šešelj kriv i bez Haaga, unizio je političku scenu primitivizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Šešelj oslobođen svih optužbi", "Haag oslobodio Šešelja", "Šešelj od danas slobodan čovjek", "Oslobođen svih optužbi", "Izricanje presude: Lider radikala je slobodan čovjek" - prvi su naslovi internetskih portala i elektroničkih medija u četvrtak u Srbiji nakon vijesti da je Haški tribunal oslobodio vođu Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za ratne zločine.

"Haški tribunal oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet točaka optužnice, koja ga teretila da je govorom mržnje poticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine", navodi Radiotelevizija Srbije.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

"ICTY je danas donio presudu da Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj točki optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja", navodi list Danas.

Beogradski list Blic u svojem današnjem tiskanom izdanju, međutim, na naslovnici poručuje "Srbiji je Šešelj kriv i bez Haaga", a u tekstu podsjeća na političko djelovanje, brojne incidente u parlamentu i na političkoj sceni te u javnom životu.

"Polijevanje vodom, čupanje mikrofona, iznošenje na rukama iz parlamenta, potezanje pištolja i tuče - to je dekor koji je u Skupštinu Srbije uveo Vojislav Šešelj", piše Blic.

List istodobno podsjeća na Šešeljevo djelovanje u predvečerje ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i kasnije, tijekom rata.

"Tijekom rata u Hrvatskoj sastavio je popis od 17 nepoželjnih Hrvata u Hrtkovcima, a ime sela je promijenio je u Srbislavci. Mnoge hrvatske obitelji su se iselile iz svojih kuća iz straha. Popise su pratile njegove fotografije u vojnoj uniformi, s oružjem i s ispraćaja dragovoljaca na ratišta", navodi Blic.

List podsjeća da se "svojih nacionalističkih govora nije odrekao ni u sudnici u Den Haagu, dok je s govorima mržnje nastavio i po povratku u Srbiju".

"On je zaista unizio srpsku političku scenu primitivizmom, nasilnim i prostačkim ponašanjem. Ne treba zaboraviti ni njegove dolaske u TV studije s gomilom papira koji su trebali nešto pokazati i dokazati, a koji su zapravo samo služili za laži i manipulaciju', podsjeća za Blic politički analitičar Milan Nikolić. On kaže i da je "Šešelj jedan od faktora koji je svojim ponašanjem doveo do spuštanja kvalitete demokratskih načela".

Po ocjeni Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, iznesenoj u Blicu, "Srbija anatemu ratnih zločina nosi dijelom i zbog Šešelja".

"On je glavni propagandist ratova 90-ih godina. Izgovarao je tisuću laži koje je uvjerljivo ponavljao i zbog kojih je na tisuće mladih ljudi preko SRS otišlo u rat. U Haagu su potom svjedočili da je za njih bilo strašno kada su slušali Šešelja kako Hrvati i muslimani ubijaju srpsku djecu i da su upravo zbog toga išli na ratište, gdje su tek shvatali da dosta toga nije istina", kaže Kandić za Blic.

Nekadašnja predsjednica Fonda za humanitarno pravo i antiratna aktivistica drži da se Šešelju "moralo suditi u Srbiji, u najmanju ruku za zastrašivanje Hrvata u Vojvodini i formiranje matrice njihovog iseljavanja".

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Raspravno vijeće ICTY-a utvrdilo je u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene