Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pošaljite veterane'

Vojska Srbije u Moskvi?! I sma najava podijelila javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije preporučilo je da na mimohod u Moskvu 9. svibnja ne treba slati postrojbe Vojske Srbije već veterane, tvrdi u ponedjeljak beogradski tisak.

Kako navodi list "Blic", takvo mišljenje ministarstva šef diplomacije Ivica Dačić izbjegao je potpisati pa je taj dokument otišao u ured predsjednika Tomislava Nikolića s potpisom jednog od Dačićevih pomoćnika.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Prema saznanjima ovog beogradskog lista, u to dokumentu Nikoliću se prvenstveno preporučuje da Vojska Srbije (VS) ne sudjeluje u ceremoniji mimohoda pobjednika te da, ukoliko državni vrh odluči, Srbiju predstavljaju veterani.

"Ovakvo stajalište je preporučeno zbog krize u odnosima na relaciji SAD-EU-Rusija. Smatra se da bi se Srbija najmanje 'svrstala’ ako bi, u slučaju da se ipak ide, to bili veterani", navodi "Blic" neimenovanog sugovrnika iz srbijanske vlade.

Kako je u Beogradu priopćeno 6. travnja, Vojska Srbije sudjelovat će u mimohodu 9. svibnja u Moskvi, u povodu Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ministartsvo obrane objavilo je tad na svojoj internetskoj stranici da je tu odluku, sukladno svojim ustavnim ovlastima, donio predsjednik Tomislav Nikolić.

Nikolić ubuduće u posjete ide samo komercijalnim letovima

Sudjelovanje VS na ruskoj paradi, o čemu je Nikolić odlučio kao vrhovni zapovjednik vojske, podijelilo je političku i stručnu javnost u Srbiji.

Stajališta su da u mimohodu treba sudjelovati "jer je to dio stečevine borbe protiv fašizma", dok oponenti ovom mišljenju tvrde da "u Moskvu ne treba ići s Vojskom Srbije" jer bi se "Srbija time svrstala na rusku stranu", s obzirom da ni zemlje članice EU, od kojih su se mnoge takođe borile protiv nacizma, ne šalju svoju vojsku.

Tomislav Nikolić je u drugoj polovici ožujka odbacio sugestiju šefa izaslanstva Europskog parlamenta Eduarda Kukana da izbjegne nazočnost vojnom mimohodu u Moskvi u povodu Dana pobjede 9. svibnja i potvrdio da će prihvatiti poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina i nazočiti vojnoj paradi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene