Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palo više od 300 stabala

VIDEO Kaos zbog snijega u Srbiji, građani bez struje i vode: "Stanje je kritično i kvarovi neće biti otklonjeni idućih nekoliko dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilne snježne padaline izazvale su tijekom vikenda u Srbiji brojne komunalne i prometne probleme, trećina elektroenergetskog sustava trenutačno je izvan pogona, na planini Maljen zameteno je 17 osoba, a zbog komunalnog kaosa u Beogradu pojedine oporbene stranke traže ostavke gradske uprave.

Vlažan i težak snijeg, polomljene grane i srušeno drveće prekinuli su električne vodove i ostavili tisuće ljudi bez struje u nekim selima u zapadnim i jugozapadnim dijelovima Srbije.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

Izvanredna situacija proglašena je u općinama Ivanjica, Lučani i Nova Varoš, gdje su nanosi u pojedinim selima visoki više od metra, a dvije lokalne škole su zatvorene.

Palo više od 300 stabala

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u Beogradu na terenu 110 vozila Beograd-puta, 90 velikih kamiona i 20 manjih, kao i 15 strojeva za utovarivanje soli, ali da su padaline za jedan i pol dan na razini mjesečnih, zbog čega je veliki broj radnika na terenu 24 sata.

"Od jutros je bilo skraćeno devet gradskih linija i 13 prigradskih linija, dvije linije su u međuvremenu puštene", rekao je Vesić i dodao da je u Beogradu zbog snijega palo više od 300 stabala.

Stabla koja su pala u Novom Beogradu oštetila su nekoliko automobila.

"Stanje je svuda kritično i kvarovi neće biti otklonjeni, najvjerojatnije, idućih nekoliko dana. U pomoć su nam pristigle ekipe iz Čačka, Kraljeva i Novog Pazara, ali snijeg je pokidao i redovno održavane linije. Drveće je popucalo i napravilo kaos na linijama, tako da u višim predjelima Ivanjice nema ni signala za mobilne telefone, kao ni internetske veze", kazao je sugovornik portala Nova.rs.

Zameteno 17 osoba

Na planini Maljen snježna mećava zamela je 17 osoba, među kojima i dvoje djece, koji su tamo namjeravali provesti vikend u off-road vožnji. Uspjeli su se smjestiti u kolibi bez vode i struje, gdje mogu naložiti samo vatru, a Gorska služba spašavanja ih je locirala i uputila svoje timove.

Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je prijepodne u Obrenovcu, gdje je sjedište ključne termoelektrane Nikola Tesla, da je trenutačno 30 posto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sustava izvan pogona, a stabiliziranje stanja očekuje se u sljedeća dva dana.

Sve autoceste i prometnice prvog i drugog prioriteta su prohodne, ali su cestari imali pune ruke posla tijekom cijele noći između nedjelje i ponedjeljka.

Službe nisu adekvatno reagirale

U srbijanskoj prijestolnici komunalne službe nisu u nedjelju adekvatno reagirale unatoč prethodnim najavama gradskih čelnika da su spremni za prognozirani snijeg, pa su mnoge ulice u pojedinim dijelovima grada i danas neprohodne, a javni gradski promet je otežan ili su neke linije skraćene.

Zbog pucanja vodovodne cijevi u beogradskoj općini Voždovac jedan kamion za opskrbu doslovce je propao u rupu izazvanu podzemnim izlijevanjem vode iz cijevi.

Nazivajući takvo stanje kolapsom, nekoliko oporbenih stranaka zatražilo je danas smjene gradonačelnika Zorana Radojičića, njegova zamjenika i glavnog komunalnog operativca Gorana Vesića te direktore poduzeća "Beograd put" i "Putevi Srbije", koji nosu osigurali održavanje prometnica i rad službi u svojoj nadležnosti.

Društvenim mrežama se širi fotografija s porukom na reklamnoj tabli jednog beogradskog kafića na kojoj je kredom ispisana izjava zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića: "Kada pada snijeg, nije ista situacija kao kad ne pada".

Državni meteorološki zavod (RHMZ) za sljedeća dva dana najavljuje žuti meteoalarm i niske temperature od minus osam do jednog Celzijeva stupnja u većem dijelu Srbije, s izuzetkom manjeg područja na jugoistoku zemlje.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene