Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potvrda nekadašnjeg tužitelja u procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffrey Nicea kako je Srbija skrivala ključne dokaze o svojoj umiješanosti u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazuje kako postoji osnova za obnovu postupka koji je temeljem tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore vođen pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ocijenio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.


Komentirajući pismo što ga je Nice poslao "Jutarnjem listu" u kojemu je naveo kako je značajan dio dokumenata Vrhovnog vijeća obrane (VSO) bivše SR Jugoslavije praktično cenzuriran, Silajdžić je istaknuo kako je ovo osnova za obnovu postupka pred ICJ-em, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Vezani članci Ivica Šušković Ovaj je hrvatski branitelj nakon potresa sam morao srušiti svoju kuću: "Slušati vrisku djece... Prvi put u životu me ulovila panika" Darko Horvat Potpisano je 88 odluka o obnovi kuća stradalih u zagrebačkom potresu: ''Za potrese nismo bili administrativno spremni''

Vlasti BiH imaju mogućnost zatražiti obnovu postupka u razdoblju od deset godina od donošenja presude pod uvjetom da prilože nove važne dokumente.

Međutim, Silajdžić je upozorio kako je izvjesno da bi srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović vjerojatno stavio veto na pokušaj državnog vrha da se obnovi proces pred ICJ-em.

I Sakib Softić, zastupnik BiH pred ICJ-em u tužbi protiv Srbije i
Crne Gore, izjavio je kako su za dokazivanje krivnje režima u Beogradu mogli biti ključni dokazi iz "predmeta Milošević.

Ishod presude svakako bi bio drugačiji da ključni dokazi nisu bili skriveni od javnosti i ICJ, ocijenio je Softić.