Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: Promatrači iz SAD-a i Britanije ipak na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Srbije poništio je danas odluku Republičke izborne komisije kojom veleposlanstvima Velike Britanije i SAD-a nije odobreno promatranje predsjedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati u nedjelju, 20. siječnja.

Kako se navodi u priopćenju VSS-a, stav tog suda je da iz Zakona o izboru predsjednika Republike proizlazi da RIK ne odlučuje o zahtjevu stranih promatrača za izdavanje dozvole za promatranje izbora, već daje ovlasti po prijavi stranih promatrača.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Odluka VSS-a, navodi se, obvezujuća je za RIK.

RIK je prošloga petka, unatoč pozitivnoj preporuci srbijanske Vlade, odlučio da predstavnicima veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a ne dopusti promatranje predstojećih izbora. 

Za tu odluku su glasovali predstavnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Socijalistička partija Srbije a protiv su bili predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića, stranke G17 Plus Mlađana Dinkića i Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, dok su radikali bili suzdržani.

Promatranje izbora RIK je tada odobrio Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Rusiji, te domaćoj nevladinoj organizaciji Centru za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene