Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud Srbije poništio je danas odluku Republičke izborne komisije kojom veleposlanstvima Velike Britanije i SAD-a nije odobreno promatranje predsjedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati u nedjelju, 20. siječnja.


Kako se navodi u priopćenju VSS-a, stav tog suda je da iz Zakona o izboru predsjednika Republike proizlazi da RIK ne odlučuje o zahtjevu stranih promatrača za izdavanje dozvole za promatranje izbora, već daje ovlasti po prijavi stranih promatrača.

Vezani članci Zgrada Vrhovnog suda Milanović sutra dobiva prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Zgrada Vrhovnog suda Posljednji dan prijave za predsjednika Vrhovnog suda: Trojac u borbi za tron

Odluka VSS-a, navodi se, obvezujuća je za RIK.

RIK je prošloga petka, unatoč pozitivnoj preporuci srbijanske Vlade, odlučio da predstavnicima veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a ne dopusti promatranje predstojećih izbora. 

Za tu odluku su glasovali predstavnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Socijalistička partija Srbije a protiv su bili predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića, stranke G17 Plus Mlađana Dinkića i Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, dok su radikali bili suzdržani.

Promatranje izbora RIK je tada odobrio Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Rusiji, te domaćoj nevladinoj organizaciji Centru za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).