Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Srbija neće ratovati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija se ne sprema za novi rat i neće ratovati ni kada je u pitanju Kosovo, izjavio je srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac u intervjuu za sarajevski dnevni list.

"Dok sam ja ministar, a (Boris) Tadić predsjednik (Srbije), vojsku slati nećemo", izjavio je Šutanovac u intervjuu za "Dnevni avaz".

Istaknuo je kako je i sam srbijanski premijer Vojislav Koštunica duboko svjestan da takvo što nije moguće, unatoč nekim njegovim izjavama koje su različito tumačene.

"U više navrata kazao sam da ne mislim kako se vojskom može riješiti kosovski problem. I gdje god smo probleme na području bivše Jugoslavije rješavali vojskom, napravili smo veći problem", kazao je Šutanovac.

Dodao je da bi srbijanska vojska bila pripravna reagirati tek ukoliko bi to od nje zatražio KFOR. Izrazio je uvjerenje kako je KFOR sa svojih 17 tisuća vojnika ipak u stanju samostalno pružiti sigurnost svima na Kosovu.

Srbijanski ministar obrane snažno se zauzeo za tješnje odnose njegove zemlje s NATO-om te je osudio "neprincipijelna reagiranja" prema Savezu koji je optuživan kao glavni zagovornik jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.

"Moram kazati kako u parlamentu Srbije ne postoji volja da zemlja ide dalje k ulasku u NATO", kazao je Šutanovac i dodao kako je u takvim okolnostima program "Partnerstvo za mir" dobar okvir za suradnju.

Komentirajući problem privođenja optuženih za ratne zločine,
Šutanovac je priznao da on nije rješen, no ustvrdio je kako nema osnova dvojiti da bilo tko iz srbijanskih vojnih struktura pomaže njihovo skrivanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene