Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Srbiji neće moći promatrati predstojeće izbore za srbijanskog predsjednika 20. siječnja.


Na višesatnoj sjednici koja je završena u petak nakon ponoći, usprkos ranijem pozitivnom mišljenju vlade Srbije da se predstavnicima britanskog i američkog veleposlanstva omogući promatranje izbora, nakon burne rasprave odluka o odbijanju donesena je zahvaljujući glasovima predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS) u RIK-u, kao i protivljenju predstavnika Srpske radikalne stranke (SRS) koji se, usprkos sudjelovanju u raspravi, na kraju nisu izjašnjavali o toj odluci.

Vezani članci Slika nije dostupna Ni ove godine nema predstavnika SDSS-a u Koloni sjećanja Slika nije dostupna Koja od ovih pjesama ima najviše šanse za uspjeh na Eurosongu?

Za odluku da predstavnicima tih veleposlanstava bude dopušteno promatranje izbora glasovali su predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Mađarske koalicije, njih 12 od 26 prisutnih članova RIK-a.

RIK je odobrio promatranje izbora skupini od 26 promatrača
Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Zajednici neovisnih država, dok je još upitno hoće li pozitivan odgovor dobiti promatrači iz Slovačke, s obzirom da je zahtjev veleposlanstva te zemlje stigao prekasno, te će konačna odluka ovisiti o pozitivnom mišljenju vlade Srbije.

Na sjednici RIK-a potrebnu većinu (14 od 26 glasova) nije dobio niti prijedlog da se o svim odlukama izrade pismeni otpravci, te je predsjednica RIK-a Sonja Brkić, ocijenivši da se to tijelo "nalazi u situaciji u kojoj donosi besmislene odluke", prekinula sjednicu i zakazala novu za petak poslijepodne, ali se ne zna da li će doći do nove rasprave o dopuštenju američkim i britanskim predstavnicima za promatranje izbora.

Predsjednički izbori u Srbiji održat će se 20. siječnja, a oko 6,5
milijuna birača u Srbiji moći će se opredijeliti između devet
kandidata.